Ga naar de bovenkant van de pagina

Mijn ervaringen met gedroogde abrikozen

Geschreven door Avanti op 13 02 2012. Aantal keer gelezen: 6955. Permalink

Categorieën: Eten en Drinken, Producten.

Abrikozen zijn zgn zuidvruchten. Ze komen van oorsprong waarschijnlijk uit Noord Oost China, maar zijn al honderden jaren bekend in landen als Griekenland en Turkije. In onze zomer zijn abrikozen tegenwoordig vers te koop, maar vroeger zag je eigenlijk alleen gedroogde abrikozen. Hoe lekker en gezond zijn die eigenlijk?
Ik ben dol op verse abrikozen, maar omdat die alleen 's-zomers te koop en zijn en meestal behoorlijk duur zijn, eet ik nogal eens gedroogde abrikozen. Mijn dokter waarschuwde mij dat ik er niet te veel van mocht eten, omdat ik nogal gevoelig ben voor zwavel en de meeste gedroogde abrikozen na het plukken en voor het drogen behandeld worden met zwaveldampen. Er zijn ook ongezwavelde abrikozen te koop maar niet altijd in de gewone supermarkt. De ongezwavelde abrikozen zien er heel anders uit. Ze zijn donkerder van kleur en ze zien er iets minder perfect uit. Maar de smaak van de ongezwavelde abrikozen is heel erg lekker . Je proeft niet alleen veel meer abrikoos, maar ook die ietwat prikkelende nasmaak en branderige tong waar ik vaak last van had, is verdwenen. Men zegt dat de ongezwavelde abrikozen minder goed houdbaar zijn en dat daarom de opbrengst voor de groothandel veel minder groot is, vandaar dat ongezwavelde abrikozen een heel stuk duurder zijn. 85% procent van de wereldproductie van gedroogde abrikozen komt uit Turkije wat misschien verklaart waarom ik in Turkse winkels goedkopere gedroogde en ongezwavelde abrikozen vond. Gedroogde abrikozen zijn een lekker tussendoortje, hoewel ze toch meer calorie├źn bevatten dan je zou denken. Er zitten wel veel vezels in, wat natuurlijk prima is. Verder zijn gedroogde abrikozen heerlijk in een stoofschotel, gestoofd als toetje op zichzelf of met vla, yoghurt of rijstepap. En ik vind moes van gedroogde abrikozen heerlijk op pannekoeken of wentelteefjes. Van gedroogde abrikozen kun je ook een heerlijke jam of chutney maken. Voor het verhaal dat abrikozen gezond zouden zijn voor mensen met een hoge bloeddruk heb ik geen bevestiging kunnen vinden, helaas. Voorlopig eet ik ze dus af en toe voor het lekker, maar wel liefs zonder zwavel.

Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Er zijn nog geen ervaringsverhalen bij dit artikel geschreven.

Top van de dag:

Dukan Dieet: de… 1 uur geleden
Zoekterm: dukan pannenkoek

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring