Ga naar de bovenkant van de pagina

Mijn eigen loempiarecept

Geschreven door Peaches op 28 06 2012. Aantal keer gelezen: 1732. Permalink

Mijn eigen loempiarecept

Categorieën: Eten en Drinken, Recepten.

Ze zijn haast niet meer weg te denken, de loempiakraampjes in een winkelcentrum. De geur van een Vietnamese loempia ruik je al van ver af aan.

In onze oude woonplaats stond ook vaak een loempiakraampje in het winkelcentrum. Mijn dochter en ik haalde daar vaak een vegetarische loempia en maakte ook meteen een praatje met de aardige man. De loempia's waren daar ook echt heerlijk.

De loempia's maken we nu zelf, omdat door ziekte van mijn dochter en haar lage weerstand het niet verstandig was om deze buitenshuis te eten. Het recept voor de vegetarische loempia's die ik zelf maak, is misschien net iets anders, maar ook heel lekker.

Je hebt nodig:

  • Chinese kool
  • Geraspte wortelen
  • Taugé of mihoen/glasnoodles
  • Kant en klare loempiavellen (kun je bij de toko of tegenwoordig ook bij de AH halen)

Kruiden om in te bakken:

Sesamolie (mag olie naar eigen voorkeur gebruiken)

  • Uitjes fijn gehakt
  • Zout
  • Zwarte peper
  • Gember (vers of gembersiroop)
  • Laurierblad

Bereidingswijze:

Stoom de groente allemaal kort en beetgaar, dit mag allemaal bij elkaar in één pan, maar ik doe het liever allemaal apart. Verhit een paar eetlepels olie, bak in de olie de uitjes en laurierblad, voeg de gember, zwarte peper en het zout toe, bak dit enkele minuutjes en voeg daarna de groente toe (je kunt voordat je de groente toevoegt een heel klein beetje tomatenpuree bij het baksel toevoegen, maar dit hoeft niet). Bak dit even goed door, maar niet te lang. Laat het dan even afkoelen.

Voor de vleesliefhebbers, kun je een stukje kipfilet stomen en pluizen en deze bij de uitjes meebakken en daarna de groente toevoegen of je kunt ook kleine garnaaltjes gebruiken. Zorg dat de loempiavellen ontdooid zijn en haal één voor één een velletje van de stapel eraf. Leg deze nu met de punt naar jou toe op een plat groot bord of foliepapier. Pak nu een schep van de gebakken groente en leg deze horizontaal even iets onder het midden van de vel erop.

Vouw/rol nu eerst de onderste punt over de groente heen, trek het strak aan en vouw daarna de linker en rechter kant van het vel als een envelop naar elkaar toe. Nu is de groente goed bedekt door het loempiavel en kun je de rest van het vel oprollen. Voordat je naar de bovenste punt toe rolt maak deze punt nog even een beetje nat, dan gaat de loempia niet open en plak je het als het ware dicht. Klinkt misschien ingewikkeld maar is heel makkelijk om te doen. De loempia's bak ik daarna in heel weinig sesamolie of bak ze in de oven.

Je kunt de loempia eten met een sausje, bijvoorbeeld ketchup, of zoete saus uit de supermarkt. Je kunt het ook zelf maken van gemalen uien, tomaat en peper en zout of zoete sojasaus met een rode pepertje erdoor heen. Meestal hoort de saus pittig te zijn, maar als je dit niet lust dan gebruik je de zoete versie.

Je kunt best veel loempia's halen uit zo'n pak, een stuk of veertig. Je kan een gedeelte dan ook makkelijk invriezen, handig voor als je bijvoorbeeld onverwachts bezoek krijgt. De Vietnamese loempia's werden in de jaren tachtig als eerst op de markten verkocht, de Vietnamese bootvluchtelingen probeerden op deze manier een bestaan in Nederland op te bouwen. Van oorsprong is de loempia een Chinees gerecht, de meeste Aziatische landen kennen verschillende varianten op de loempia.

De loempia's horen o.a. bij de tradities van het Chinese Nieuwjaar en worden met name in het oosten van China tijdens deze feestdag klaargemaakt. Het woord loempia is een Indonesisch woord en komt van 'Lun Pia' wat zachte pannenkoek betekent. In ieder geval is de loempia niet meer weg te denken uit ons straatbeeld en kunnen de mensen heerlijk blijven genieten van deze snack tijdens een braderie of dagje winkelen. 


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Verschillende soorten loempia’s

Geschreven door rinajansen op 06 06 2011. Aantal keer gelezen: 5012.

Schrijf mee, deel mee en groei mee!Een Loempia is een gerecht dat als snack kan worden gegeten, maar ook als hoofdgerecht omdat de samenstelling (inhoud) van de loempia heel erg kan verschillen. Onderstaand kun je mijn ervaring lezen over loempia’s.

Lees meer...

Top van de dag:

Recept… 5 dagen geleden
Zoekterm: mandarijnentaart…

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring