Ga naar de bovenkant van de pagina

Mijn burrito’s

Geschreven door Infomaatje op 10 11 2013. Aantal keer gelezen: 1328. Permalink

Mijn burrito’s

Categorieën: Eten en Drinken, Recepten.

Al heel wat jaren geleden besloot ik eens burrito's te maken. Kon me herinneren van een oud vriendje die in een Mexicaans restaurant werkzaam was, dat de burrito een witte saus er overheen had. Achteraf gezien moet dat wel Sour Cream zijn geweest. Dus ik ging aan de slag...

De meest voor de hand liggende keuze voor een beginner was natuurlijk zo'n wereldmaaltijd. Maar daar had je Sour Cream bij nodig als een soort van dipsaus. Dat wilde ik niet. Ik wilde diezelfde burrito als in dat Mexicaans restaurant. Wel veel te hoog gegokt uiteraard voor een beginner, maar zo ontstond wel mijn eigen variant die minstens zo lekker is. Door de jaren heen heb ik met verschillende experimenten toch heel wat visite er blij meegemaakt en zelfs mijn kinderen zijn er dol op. En dat zegt wat. Er zijn diverse mogelijkheden en allemaal even smakelijk.

Wat heb je nodig voor vier personen:

  • Pak burrito's (liefst acht stuks)
  • Zakje Burritokruiden of Fajitakruiden
  • 500 gram gehakt of kipfitet
  • bekertje Sour Cream (creme fraiche is ook heerlijk)
  • Een rode paprika in kleine stukjes gesneden
  • Twee teentjes knoflook
  • Blik bruine bonen (kidney bonen mag ook)
  • Blikje mais
  • Blok jong belegen kaas (geraspte kaas mag ook)
  • Paar blaadjes basilicum
  • Paar takjes bieslook
  • Takje lente-ui
  • Peper en zout
  • Olijfolie om te bakken
  • Een ovenschaal waar alle burrito's inpassen

Voordat je aan de slag gaat, verwarm je de oven voor. Zelf doe ik meestal rond de 180 graden, omdat het enkel is om de kaas te smelten.

Dan ga je het gehakt of de kip in stukjes bakken met een derde van de kruiden en een uitgeperst knoflookteentje. Wanneer dit een lekker gebakken kleurtje heeft, doe je de paprika erbij. Dan blus je het af met een klein beetje vocht van de maïs dat in het blikje zit. Vervolgens doe je er 100 ml water bij en de rest van de kruiden. Dit laat je even zachtjes sudderen, zo'n drie minuten. Dan doe je de bonen en de maïs erbij. (De bonen spoel ik altijd even in een vergiet om) Nu laat je het wederom sudderen.

Wanneer het lekker suddert en, als het goed is, ook al heerlijk ruikt ga je met de Sour Cream aan de slag. Je doet dit in een kom met een eetlepel water erbij. Dit roer je tot een fijn glad papje. Dan doe je er een geperst knoflookteentje in, snufje peper en snufje zout, de basilicum, bieslook en lente-ui in kleine stukjes gesneden er in. Even roeren en klaar is Kees.

Als je dit gedaan hebt, leg je de burrito's even een minuutje in de oven. Daarna leg je ze op een groot bord. Je haalt de pan met gehakt van het vuur en plaatst deze ernaast met een grote opscheplepel. De burrito's één voor één klaarmaken. Eerst smeer je met een lepel een beetje van de Sour Cream op de burrito, goed de randen doen. Dan doe je een flinke hoeveelheid vlees en bonen op de burrito. Deze rol je dicht zodat het vastplakt. Leg hem alvast in de ovenschaal. De andere zeven doe je net zo en leg je er stevig naast. Hou Sour Cream over voor later.

Als de burrito's mooi naast elkaar liggen in de schaal, ga je de bovenkant helemaal insmeren met de overgebleven Sour Cream. Niet te netjes, gewoon lekker er overheen. Daarna ga je verschillende plakken kaas over de burrito's leggen. Je kan er voor kiezen de kaas in stukjes erop te leggen of zelfs geraspte kaas. Maar ikzelf vind deze variant lekkerder als het gesmolten is en goedkoper.

Als je dit hebt gedaan, kan je de ovenschaal in de oven plaatsen en laat je hem er net zolang in staan tot de kaas is gesmolten. Nu houd ik van licht gesmolten kaas, maar er zijn genoeg die van een echt krokant korstje houden. Dit mag je helemaal zelf bepalen. Daarnaast kan je er een salade bij serveren, maar mijn ervaring is dat het gigantisch vult en dat het echt overbodig is.

Ik hoop dat je er net zo van geniet als ik en eet smakelijk alvast!!


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Er zijn nog geen ervaringsverhalen bij dit artikel geschreven.

Top van de dag:

Mijn ervaring met… 19 uur geleden
Zoekterm: aporil wratten

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring