Ga naar de bovenkant van de pagina

Melk de witte motor, of de witte sloper?

Geschreven door Angel op 16 01 2016. Aantal keer gelezen: 579. Permalink

Melk de witte motor, of de witte sloper?

Categorieën: Gezondheid en Welzijn, Gezonde Voeding.

Melk is goed voor elk. Een gezegde waar veel mensen, net als ik, mee groot geworden zijn. Melk zit boordevol eiwitten, proteïnen en calcium. Kortom, goed voor je botten dus onmisbaar voor je gezondheid.

Dit werd met beide handen aangepakt. Van alle kanten werden we aangemoedigd om voldoende zuivel te nuttigen. Melk, yoghurt, kwark en kaas. En hier hebben we in Nederland geen tekort aan. De oer Hollandse plaatjes met de zwart-witte koeien spreken daarin voor zich.

Maar toch ga ik in dit artikel onthullingen doen over deze o zo gezonde koemelk, waar ikzelf in eerste instantie versteld van stond. Misschien schrik je ervan. Maar doe er mee wat je wilt.

Een tijdje geleden kreeg ik van een lieve vriendin het boek: ´Ik ben een planteneter´ van Boele Ytsma. Hierin komen veel spraakmakende aspecten aan bod waar ik in andere artikelen graag aandacht aan wil besteden.

Melk is níet goed voor elk

Als eerste stelt Boele dat melk door mens en dier wordt gedronken na de geboorte. Een melk die qua samenstelling helemaal is afgestemd voor een goede start. Wanneer er geleidelijk overgegaan wordt op vast voedsel is dit op den duur voldoende en is er geen melk meer nodig. Melk is voor zuigelingen met geen enkele uitzondering. Maar toch kiezen wij mensen ervoor de rest van ons leven melk te blijven drinken. En wel van de koe.

Een volwassen koe wordt gemakkelijk 500 kilo. En een kalfje verdubbelt zijn gewicht in ongeveer 47 dagen. Een baby doet daar minimaal 180 dagen over. Dit is dan ook de reden waarom er in koemelk veel meer eiwitten, vetten en groeihormonen zitten dan in onze eigen moedermelk.

Melk is dus perfect voor kalfjes én voor de zuivelindustrie. Want hier gaan werkelijk miljarden in om. Is het je ooit opgevallen hoeveel geld erin wordt gestoken om via reclame bijvoorbeeld ons er van te overtuigen hoe gezond dit witte ´goud´ is?

Slijmvormend en ontstekingsbevorderend

Melk leidt tot slijmvorming in ons hele lichaam. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door het het belangrijkste eiwit in melk: caseïne. Een hele taaie en plakkerige vorm van eiwit. En wist je trouwens dat caseïne al sinds de middeleeuwen wordt gebruikt als verf en lijm? Dat taaie spul gaat dus je lichaam in. Iets wat vooral tot vervelende uiting komt in de luchtwegen, darmen en gewrichten.

Daarnaast zorgt de grote hoeveelheden eiwitten voor een enorme verzuring in je lichaam. De combinatie van verzuring en slijmvorming is een ideale omgeving waarin ontstekingen zich makkelijk kunnen ontwikkelen. Als klap op de vuurpijl bevat de melk van tegenwoordig veel meer van het ontstekingsbevorderend omega 6-vet, omdat de koeien meer granen te eten krijgen dan gras.

Durf jij je glas melk nog aan te raken?


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Er zijn nog geen ervaringsverhalen bij dit artikel geschreven.

Top van de dag:

De borduurpaketten… 5 uur geleden
Zoekterm: borduurpakketten

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring