Ga naar de bovenkant van de pagina

Maispap

Geschreven door Nathalie Klaassen op 13 02 2016. Aantal keer gelezen: 694. Permalink

Maispap

Categorieën: Eten en Drinken, Recepten.

Maïspap is heel bekend in Afrika. In Zuid-Afrika heet het Mielie pap, in Zimbabwe noemen ze het Sadza en in Kenia weer Ugali. Het gerecht is hetzelfde, alleen heet het in elk land weer anders. Nederlanders staan erom bekend om 2x per dag brood te eten. Zo eten de zwarte bevolking in Afrika vaak 2x per dag maïspap. Het is goedkoop en voedzaam. 's-Morgens maken ze vaak een smooth variant als ontbijt, 's middags eentje die je kunt verkruimelen en ronddraaien in je hand en je kunt hem ook erg droog maken, dan is het een soort kruimelpap. Je hebt er snel een vol gevoel van zonder veel ervan te hoeven eten.

 

Deze maïspap is lekker om te eten tijdens een braai oftewel een barbecue. Het wordt in Afrika vaak gegeten in combinatie met een stoofschotel. Dat kan een groente, vis of vleesschotel zijn. Ik eet hem zelf wel eens thuis met vlees en wat gewokte groente met een woksaus. In Zuid-Afrika heb ik maïspap met sheba en boerewors en kudusteak gegeten. Vooral de kudusteak is erg lekker. Sheba is een saus gemaakt van tomaten en uien. Wil je een wat pittigere saus, dan kun je ook Chakalaka maken. Daar zitten wat meer groenten en kruiden in. Maar dat was mij te pittig.

Wat heb je nodig:

  • Pan
  • Stevige garde
  • Keukenweegschaal
  • Bestek
  • Maatbeker

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 750 ml water
  • Snufje zout
  • 250 gram maïsmeel
  • 10 gram boter
  • Eventueel soda

Het is een makkelijk recept en de totale bereidingstijd is 35 minuten. Dus heel lang sta je ook niet in de keuken.

Breng als eerste het water aan de kook in een pan. Voeg stevig roerend met een garde het meel en het zout langzaam toe. Gooi het meel beetje bij beetje in de pan en roer het eerst goed door voor je weer wat erbij doet. Zodra het meel een ruwe structuur begint te krijgen doe je een deksel op de pan en zet je het vuur laag. Laat het nu een half uurtje zachtjes door koken en roer het om de 3 à 4 minuten even door. Ondertussen kun je de saus/groente en vlees klaarmaken. Ligt eraan wat je erbij wilt eten. Als de pap klaar is ziet het eruit als een zachte en gladde massa. Voeg dan de boter toe. Goed omroeren en klaar is de maïspap.

Het kan zijn dat de maïspap onderin de pan een beetje aanbrandt. Zolang je goed blijft roeren is er niks aan de hand. Als je de maïspap op de borden hebt liggen doe dan gelijk een laag water in de pan om te weken vaak komt het dan al los. Is dit niet het geval, doe dan een laagje soda in de pan en breng het met wat water even aan de kook. Als je de pan daarna gelijk afwast is hij zo weer schoon. 

 


Schrijf jij de eerste reactie?



Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Er zijn nog geen ervaringsverhalen bij dit artikel geschreven.

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring