Mag je paddenstoelen zomaar plukken?

Aan het einde van de zomer beginnen ze overal op te duiken: paddenstoelen. Langs de weg, in de tuin, in het bos… Prachtige exemplaren die vaak giftig zijn, maar er zijn vaak ook heel goed eetbare exemplaren te plukken. Mag je die paddenstoelen eigenlijk zomaar plukken?

Wonen 2023Wonen 2023

Dat je paddenstoelen niet zomaar moet plukken om op te eten weet bijna iedereen wel. Het is voor de niet-kenner heel lastig om de eetbare exemplaren te onderscheiden van de niet eetbare. De giftigste paddenstoel in Nederland, groene knolamaniet, kan bedrieglijk veel lijken op een champignon. Deze paddenstoel kan zelfs dodelijk zijn als je hem opeet.

Eetbare paddenstoelen, kun je die echt zomaar eten?

Een aantal paddenstoelen lijken heel herkenbaar, bijvoorbeeld het bekende eekhoorntjesbrood, champignon of de cantharel. Dus het lijkt veilig om deze te plukken, mee te nemen en thuis klaar te maken. Echter, waar je misschien niet voldoende kennis van hebt is of de paddenstoel wel in goede staat is om gegeten te worden. Het luistert namelijk heel nauw hoe “rijp” een paddenstoel is. Wanneer een paddenstoel te rijp of te oud is, dan kun je er toch ziek van worden, ook al is het een eetbare paddenstoel. 

Daarnaast is het ook belangrijk te kijken op welke plek de paddenstoel groeit. Ligt het gebied naast een weg waar auto’s rijden? Lopen er mensen met honden langs de plek waar de paddenstoelen staan? Je wilt namelijk geen paddenstoelen eten, waar zwaar vervuilende auto’s langs hebben geraasd of waar een hond zijn poot naast heeft opgetild om zijn plasje achter te laten.

Ook zijn sommige paddenstoelen wel rauw te eten en anderen moeten echt goed verhit zijn, wil je ze kunnen eten. Om dit te beoordelen, moet je echt een kenner zijn. Wil je je echt gaan verdiepen in het plukken en eten van eetbare paddenstoelen, volg hier dan eerst een cursus paddestoelen determineren voor. Te vaak worden er mensen ziek of sterven zelfs nadat ze een maaltje verkeerde paddenstoelen hebben gegeten. En dit komt zelfs ook voor bij de echte kenners, die zich toch nog wel eens blijken te vergissen. Opgepast dus met zomaar paddenstoelen plukken om op te eten. 

Mag je paddenstoelen zomaar plukken?

Er is geen wetgeving tegen het plukken van paddenstoelen, maar er is wel een rode lijst van zeldzame paddestoelen, waarvan het ethisch niet verantwoord is om deze te plukken omdat ze gewoon té zeldzaam zijn en het risico bestaat dat ze uitgestorven raken. 

Daarnaast is de grond waarop paddenstoelen staan altijd eigendom van een persoon, een gemeente of een provincie. Grof gezegd is dan het zomaar plukken van paddenstoelen diefstal. Maar in praktijk is het vaak zo dat het plukken van paddenstoelen voor eigen gebruik niet strafbaar is. Weet je wie de eigenaar is van de grond waarop de paddenstoelen groeien, dan moet je in ieder geval nagaan of plukken toegestaan is. De richtlijn voor bossen die bijvoorbeeld eigendom zijn van Staatsbosbeheer geldt dat de hoeveelheid plukken ter grootte van een champignonbakje mag. Echter, paddestoelen plukken om door te verkopen is niet toegestaan. Wanneer men dit toch doet, kan men worden beschuldigd van diefstal. 

Wil je toch paddenstoelen plukken: houd dan altijd in gedachten dat je dit met respect voor de natuur doet. Beperk je tot de hoeveelheid en pluk alleen als je echt weet welke paddenstoelen giftig zijn en welke niet. Twijfel je eraan of je voldoende kennis hebt, laat de paddenstoelen dan staan en koop je maaltje paddestoelen gewoon in de winkel. Net zo lekker en zeker weten dat je er niet ziek van wordt!