Ga naar de bovenkant van de pagina

Maagzuurremmers, geen sushi meer?

Geschreven door Gladys1980 op 17 08 2014. Aantal keer gelezen: 1732. Permalink

Categorieën: Gezondheid en Welzijn, Medicijnen.

Ik zag afgelopen week een nieuwsitem op TV, waarin men meldde dat mensen die maagzuurremmers slikken een rauwe vis of rauw vlees meer zouden moeten eten. Gebruikers van maagzuurremmers hebben namelijk meer kans op voedselvergiftiging! Wat, dacht ik, geen sushi meer?!

Ik slik namelijk dagelijks maagzuurremmers vanwege een breukje in het middenrif. Dit breukje zorgt voor maagklachten die weer verminderen door het gebruik van maagzuurremmers. Ik ben blij met dit middel, want ik voel me er een stuk beter sinds ik het gebruik. Geen brandende pijn in mijn slokdarm meer, geen zure oprispingen, geen pijn op de borst en hartkloppingen. Eigenlijk kan ik dus niet meer zonder deze maagzuurremmer. 

Nu is dus ontdekt na gedegen onderzoek door een arts dat de combinatie maagzuurremmer en rauwe vis of rauw vlees een dodelijke combinatie kan zijn. Oké, er zijn nog wel andere omstandigheden nodig om deze combinatie dodelijk te maken, maar toch. Het blijkt oppassen geblazen.

Doordat de maagzuurremmer zijn werk zo goed doet, hebben mensen met maagklachten namelijk sneller kans op een voedselvergiftiging. Dit komt doordat maagzuur ook bacteriën die in je maag terechtkomen via rauw voedsel doodt. Gebruik je echter maagzuurremmers, dan kan is dit maagzuur verzwakt, waardoor het bepaalde bacteriën niet meer zo gemakkelijk doodt. 

En iedereen weet dat gevaarlijke bacteriën, zoals bijvoorbeeld salmonella, juist worden overgedragen via rauwe vis, rauw vlees of zelfs rauwe groenten. Dit is dus wel een belangrijk aandachtspunt voor als je maagzuurremmers gebruikt. Artsen wordt dan ook op het hart gedrukt om patiënten niet meer zo gemakkelijk maagzuurremmers voor te schrijven. Onderzoek heeft uitgewezen dat het aantal mensen wat een voedselvergiftiging krijgt namelijk veel hoger ligt onder de gebruikers van maagzuurremmers, dan onder mensen die dit niet gebruiken.

Nu hou ik wel van lekker eten en je raad het al: sushi is mijn lievelingsgerecht en dan het liefst sushi met rauwe zalm. Kan ik nu dan niet meer uit eten bij mijn lievelingsrestaurant?

Voor mezelf denk ik dat ik de sushi toch niet zo snel laat staan. Ik heb nooit eerder een ernstige voedselvergiftiging opgelopen, ook niet in de ca. 3 jaar dat ik maagzuurremmers slik. Maar ik ga wel wat beter opletten wanneer ik mezelf bijvoorbeeld niet helemaal fit voel. Zoals bij een verkoudheid, griepje of verminderde weerstand. Dan zal ik toch tijdelijk rauwe vis laten staan en ook vlees extra goed doorbakken. 

Nu is een goede hygiëne in de keuken natuurlijk ook altijd belangrijk. Maar men waarschuwt gebruikers van maagzuurremmers ook hierin nog zorgvuldiger te zijn. Het voorkomen van een levensgevaarlijke voedselvergiftiging is natuurlijk heel belangrijk. Voorkomen is beter dan in allerijl naar het ziekenhuis toe moeten met een fikste voedselvergiftiging!


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Er zijn nog geen ervaringsverhalen bij dit artikel geschreven.

Top van de dag:

Oliebollen zonder… 2 weken geleden
Zoekterm: oliebollen zonder…

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring