Ga naar de bovenkant van de pagina

Lekker koken met rode linzen

Geschreven door Sundari op 20 01 2016. Aantal keer gelezen: 490. Permalink

Lekker koken met rode linzen

Categorieën: Eten en Drinken, Recepten.

Waarom ze rode linzen heten weet ik ook niet, want ze zijn echt oranje van kleur, deze kleine peulvruchten. Niet zo heel populair in Nederland, maar wel erg lekker en gezond.

Miin eerste kennismaking met rode linzen was In Sri Lanka waar ze echt dagelijkse kost zijn. Veel mensen daar eten geen vlees of vis en de goedkope en smakelijke linzen zijn een goed alternatief.

Het gerecht ziet eruit als een dikke puree en wordt lentil curry of parippu genoemd. Je eet het als bijgerecht bij rijst en andere curry's. Soms serveert men de parippu als hoofdgerecht met roti, een soort ongerezen brood.

Deze curry is makkelijk en snel te maken en je kunt hem net zo pittig maken als je wilt. Door de kokosmelk heeft de curry een fluweelachtige smaak die heel lekker is. Als je de linzen zo uit het pak gebruikt, moeten ze ongeveer een 40 minuten zachtjes koken. Als je ze eerst een uurtje laat weken in koud water, zijn ze sneller klaar.

Parippu kun je prima invriezen. In de vriezer wordt de smaak zelfs nog beter. Ik maak altijd dit recept voor ongeveer 4 personen en vries de helft in.

Wat heb je nodig?

  • 100 gram linzen
  • een ui
  • 1 gedroogde chilipeper (kun je ook weglaten)
  • 1 teen knoflook
  • 25 ml neutrale olie. Olijfolie past niet zo goed in dit gerecht. Klontje boter kan eventueel ook
  • Het originele recept vraagt om een 1/4 thee lepel chilipoeder. Minder mag natuurlijk, zeker als je de gedroogde chili gebruikt.
  • 1/4 theelepel gemalen koriander.
  • 300 ml kokosmelk. Kokosmelk is erg vet maar je kunt dit vervangen door halfvolle kokosmelk of eventueel een product als Alpro sojamelk om mee te koken. 
  • Zout naar smaak.

Bereidingswijze

  • Begin met het snijden van de uien en knoflook. Hoe fijner de ui gesneden is, hoe beter hij past in dit gerecht.
  • Doe de olie in een pan en voeg de uien en knoflook toe. Laat op een zacht pitje stoven. Het is niet de bedoeling dat de uien bruin kleuren. Voeg de gedroogde chili toe.
  • Als je de linzen geweekt hebt, moet je ze nu laten uitlekken. Anders kun je ze zo toevoegen aan de uien.
  • Voeg het chilipoeder en de koriander toe. Blijf roeren en laat alles even meebakken tot de kruiden lekker beginnen te ruiken.
  • Daarna voeg je de kokosmelk toe. Roer even goed en laat op een zacht pitje koken tot de linzen zacht en gaar zijn. Het is verstandig om de curry in de gaten te houden en af en toe te roeren. Als de curry te droog dreigt te worden, kun je nog wat kokosmelk toevoegen of een scheutje water.
  • Je kunt de linzen helemaal tot puree koken maar ik vind het lekkerder als er nog een heel klein beetje beet aan zit.
  • Proef de curry en voeg eventueel zout toe. Ik vind het heel lekker om op het allerlaatst nog een beetje citroensap door de curry te roeren.

Eet smakelijk.


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Er zijn nog geen ervaringsverhalen bij dit artikel geschreven.

Top van de dag:

De borduurpaketten… 5 uur geleden
Zoekterm: borduurpakketten

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring