Ga naar de bovenkant van de pagina

Komkommertijd

Geschreven door Sundari op 12 07 2015. Aantal keer gelezen: 839. Permalink

Categorieën: Eten en Drinken, Producten.

De uitdrukking "het is weer komkommertijd" wordt vaak gebruikt om een periode in de zomer aan te geven wanneer er weinig nieuws en handel is. Maar mensen gebruiken de uitdrukking ook wel om aan te geven dat het warm weer is en dus tijd voor de verkoelende komkommer.

Komkommer is een groente die tegenwoordig het hele jaar door te koop is. Maar vroeger was hij er alleen in de zomer. Dus als het warm was, vandaar ook komkommertijd.

Komkommer is een groente die echt verkoelend werkt. Stukjes komkommer, al dan niet bestrooid met wat zout of met een beetje citroensap of azijn, zijn een heerlijke frisse zomersnack. Met heel weinig calorieën. Je kunt de komkommer ook meenemen in een doosje voor een snelle snack onderweg.

Natuurlijk kun je hem ook gebruiken als salade. Mijn kinderen waren altijd dol op dunne plakjes komkommer en tomaat bestrooid met een beetje zout of verse kruiden.

Ook heerlijk is raita, een kruising tussen een salade en een saus. Je snijdt kleine blokjes komkommer en die laat je even uitlekken in een vergiet, bestrooid met een beetje zout. De komkommer wordt gemengd met yoghurt, munt en eventueel een beetje citroensap. Je kunt het maken met elke yoghurt zonder smaakje, maar ik vind hem echt het lekkerst met Turkse of Griekse yoghurt.

Komkommer doet het altijd goed in een gemengde salade omdat de smaak heel neutraal is.

Maar de verkoelende werking van komkommer werkt ook in smoothies en andere koele drankjes. Een schijfje komkommer staat ook erg leuk op de rand van een glas of in een heldere drank.

In Groot-Brittannië hebben ze de bekende “cucumber sandwiches“. Hele dunne sneetjes brood, belegd met een laagje boter of mayonaise en dik bedekt met ragfijne plakjes komkommer. Sommige mensen doen er zout en peper op, maar dat hoeft niet. Een lekker fris hapje, vind ik.

Bij een picknick of als je gewoon brood moet meenemen is het een goed idee om een paar plakjes komkommer tussen het belegde brood te doen. Het smaakt niet alleen lekker, maar zorgt ook dat het brood niet uitdroogt.

Komkommer heeft een een hele handige eigenschap als je gestoken bent door een mug of om een andere reden jeuk hebt. Een plakje komkommer op de jeukende plek doet vaak wonderen. Ook als je iets te lang in de zon hebt gezeten en een beetje bent verbrand kan een komkommer heel handig zijn. Dunne plakjes komkommer op de rode plekken helpen om die te koelen en de pijn te laten verdwijnen. Je kunt deze behandeling gerust een aantal keer herhalen.

Heb je last van branderige of vermoeide ogen, ga dan even rustig liggen of zitten met een schijfje komkommer op je ogen. Je zult er echt van opknappen.

Ik heb de hele zomer zo'n handige, frisse en goedkope komkommer in de koelkast liggen.


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Supersnelle pickles maken

Geschreven door Sundari op 18 08 2015. Aantal keer gelezen: 1023.

Pickles zijn groenten die zijn geconserveerd in azijn. Augurken zijn een goed voorbeeld van een pickle. In Engeland kennen ze heel veel soorten. Was het vroeger veel werk om ze te maken, nu kun je ze supersnel maken en meteen eten.



Lees meer...

Top van de dag:

Recept… 5 dagen geleden
Zoekterm: mandarijnentaart…

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring