Ga naar de bovenkant van de pagina

Koken met de groenten van het seizoen

Geschreven door Sundari op 23 01 2016. Aantal keer gelezen: 580. Permalink

Categorieën: Eten en Drinken, Recepten.

Als je geld wilt besparen, is het een goed idee om te koken met de groenten van het seizoen. Dat wil zeggen de groenten die in die bepaalde tijd van het jaar worden geoogst en waarvan dus het aanbod groot is en de prijs redelijk. 

Tegenwoordig kun je heel veel soorten groenten het hele jaar door kopen. Dat is natuurlijk best lekker, maar je moet wel beseffen dat die groenten moeten worden ingevlogen of op een andere manier aangevoerd uit het buitenland. Dat maakt de prijs hoger.

Sperzieboontjes in de winter, ze zien er best lekker uit. Ze komen waarschijnlijk uit een of ander ver land en dat zul je terugzien in de prijs. Soms ook in de kwaliteit vanwege de lange reis.

Als je zuinig wilt leven, is het verstandig om dit soort groenten te bewaren voor speciale gelegenheden of gewoon te wachten tot het het juiste seizoen is en ze volop worden aangevoerd.

Er is niets mis mee om de groenten te eten die in een bepaald seizoen worden geoogst. Ze zijn vers, er is volop aanvoer en de prijs zal redelijk zijn.

In de winter zijn er veel koolsoorten en bijvoorbeeld spruitjes, winterpeen, prei en uien die heel goedkoop zijn. Dat betekent natuurlijk niet dat je de hele winter saaie  gekookte kool en stamppot moet eten. Met deze saaie groenten kun je ook heel lekker koken.

Winterpeen bijvoorbeeld is ook heel lekker als je hem raspt en eet als salade. Je kunt hem serveren met een dressing van olie, azijn (of citroensap), peper en zout. Heel lekker is ook geraspte wortel met yoghurt en muntblaadjes. 

Geroerbakte winterwortel zal heel anders smaken dan gekookte. Veel meer smaak eigenlijk en lekker zoet. Nog lekkerder als je er bij het bakken een heel klein beetje honing bij doet. Als de wortel en ui voor een stamppot roerbakt terwijl de aardappels staan te koken, ben je even snel klaar en heb je een heerlijke variatie op hutspot.

Ook boerenkool, spruitjes, witte-, groene- en spitskool kun je prima roerbakken. Ze zijn dan heerlijk met een kerriesaus of een van de vele woksauzen die je kant en klaar kunt kopen. Er mag natuurlijk best een uitje, wat paprika of een andere groente bij om er een lekkere roerbakschotel van te maken.

Rode kool en witte kool zijn heerlijk als salade. Voor wie de rauwe kool wat te heftig vindt, is even blancheren en laten afkoelen een goede optie. Door de afgekoelde kool kun je een olie- en azijndressing mengen of een dressing op basis van yoghurt of mayonaise. Heel lekker erbij zijn ook stukjes appel en rozijnen. Bij de witte kool kun je ook wat geraspte wortel doen voor een extra zoetje. Bij deze salades zijn kaneel, gemalen koriander en gember ook bijzonder lekker. Bij de witte kool kun je ook een kerriemayonaise serveren.

Zuurkool is spotgoedkoop en is een groente waar je lekkere variaties mee kunt maken. Natuurlijk de gewone stamppot, maar ook een ovenschotel afgedekt met puree en kaas is heel lekker. Ik heb zelfs recepten gezien voor zuurkoolpizza en hartige taart met zuurkool. Die moet ik zeker eens proberen.

Seizoensgroente hoeft helemaal niet saai te zijn en je bespaart je zelf echt geld.


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Er zijn nog geen ervaringsverhalen bij dit artikel geschreven.

Top van de dag:

Verschillende… 3 uur geleden
Zoekterm: alle soorten…

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring