Ga naar de bovenkant van de pagina

Koek vergulden is heel erg leuk.

Geschreven door Sundari op 01 12 2014. Aantal keer gelezen: 1100. Permalink

Categorieën: Hobby en vrije tijd, Hobby.

Koek vergulden is het versieren van speculaas of taai taai figuren. Oorspronkelijk werd dit gedaan met echt bladgoud, vandaar het woord vergulden, dat voorzien van een laagje goud betekent.

In Nederland is het koek vergulden vooral bekend geworden door de beschrijving in het boek Camera Obscura van Hildebrand. Hij vertelt op een leuke manier hoe dit in zijn werk ging.

Het speelt zich af bij de familie van een bakker en zij versieren dus als het ware hun eigen product. Bladgoud is super dun goud dat met glazuur of eiwit en een kwastje werd aangebracht op de koek om die mooier te maken. Het was een heel zorgvuldig werkje.

Suiker en het bladgoud waren allebei duur en dus werden de koeken ook gezien als een statussymbool. Naast het goud gebruikte men ook glazuur in meerdere kleuren of eiwit als lijm voor noten of amandelen en zilveren balletjes om de versiering af te werken.

In Duitsland en Oost Europa kom je nog steeds prachtig versierde koeken tegen vooral rond de kerst. Of er nog blad goud word gebruikt, durf ik niet te zeggen.

Hoe dan ook, het is een heel gezellig werkje, zoals ook blijkt uit de beschrijving van Hildebrand. Als je het houdt bij eenvoudige versiering is het ook heel goed te doen met kinderen.

Wat heb je nodig om te gaan koek vergulden of liever koek versieren?

In de eerste plaats natuurlijk speculaas poppen of taai taai poppen. Je kunt in principe elke maat nemen om te versieren, maar een iets grotere maat is wel wat makkelijker. Let er ook op dat de details goed zichtbaar zijn. Sommige koeken hebben nauwelijks reliëf en dan zijn de lijntjes heel moeilijk te zien. En juist die lijntjes en ook vlakjes en stipjes hebben we nodig.

Je kunt natuurlijk ook je eigen koeken bakken als je dat leuk vind.je hebt dan wel een speculaas vorm of plank nodig.

Verder heb je nodig: glazuur of eiwit. Glazuur kun je zelf maken van poedersuiker en eiwit. Dit kun je aanbrengen met een kwastje. Erg handig en minder kleverig en knoeierig zijn die kleine tubetjes met kant en klaar glazuur die je kunt kopen waar je bakspullen vindt.

In plaats van bladgoud, gebruiken we zilveren balletjes, cakedecoraties, kleine snoepjes, gekleurde muisjes, noten en alles wat je leuk vind. Waar je op moet letten is dat je spullen gebruikt die niet smelten als ze in contact komen met het glazuur.

De kunst is nu om de lijnen op je koek zo te versieren dat er een gekleurd reliëf ontstaat boven op de koek. Zo komt de afbeelding er veel duidelijker op te staan. Daarnaast kun je extra versieringen aanbrengen, zoals de cakedecoraties, door ze met glazuur vast te lijmen.

Hou je niet van koek of wil je iets anders versieren, denk dan eens aan chocoladeletters. Met gesmolten chocola of glazuur kun je die ook prachtig versieren met bijvoorbeeld taartdecoraties of kleine figuurtjes van marsepein.

Veel plezier met koek vergulden.


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Er zijn nog geen ervaringsverhalen bij dit artikel geschreven.

Top van de dag:

Het maken van… 8 uur geleden
Zoekterm: doorloper maken

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring