Ga naar de bovenkant van de pagina

Knoflookolie zelf maken

Geschreven door Vallie op 17 12 2015. Aantal keer gelezen: 818. Permalink

Categorieën: Eten en Drinken, Recepten.

Ik maak vaak gebruik van knoflookolie, is het niet om te roerbakken, dan is het wel om toevoegen als ik het vlees bak. Knoflookolie voegt smaak toe aan vlees of groenten en je hebt geen geschilde tenen knoflook meer nodig. Ik zie het ook wel eens op televisie bij de chef-koks die ook knoflookolie gebruiken als zij een maaltijd voorbereiden.

Het zelf maken van knoflookolie gaat heel gemakkelijk. Je hebt er alleen maar knoflook voor nodig en wat olijfolie en een beetje citroensap. Ik neem altijd vijf grote tenen knoflook, drie tot vier kopjes olijfolie en een beetje verse citroensap. Je pelt de knoflooktenen en verwarmt dan de oven voor op 200 graden. Met behulp van een mesje breek je de knoflooktenen open en doet ze in en kommetje.

Daar overheen giet je het citroensap en dan goed mengen. Het overgebleven citroensap niet wegdoen. Leg de knoflooktenen dan in een ovenschaal en doe de olijfolie er overheen. Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak dit alles drie kwartier. Als dat klaar is, dan zeef je het mengsel en doet het in een afsluitbare fles met dop.

Je kan ook knoflookolie maken van twee bollen verse knoflook. Een liter olijfolie, twee oregano stengels. Weer hetzelfde principe, je pelt de tenen knoflook en snijdt ze in plakjes. Je laat de knoflooktenen sudderen in de olijfolie voor een kwartier in een koekenpan. Dan voeg je de stengels oregano toe en laat dit mengsel afkoelen. Daarna weer zeven en klaar is je eigen gemaakte knoflookolie. Wel beide recepten bewaren in de koelkast, want zelfgemaakte knoflookolie is niet zo lang houdbaar. 

Je kan ook olie maken van verse knoflook, olijfolie en kruiden nemen zoals oregano, tijm of rozemarijn. Indien je flessen gebruikt voor de olie, zorg dat ze van tevoren even uitgekookt zijn. Ik maak liever even tussendoor de olie zelf dan de gefabriceerde olie van de supermarkt. Het is makkelijk te maken en knoflookolie is heel erg gezond. Je kan de olie toevoegen aan gerechten en knoflook is eigenlijk een soort natuurlijke antibiotica. In knoflook zit namelijk vitamine B6, vezels en selenium. Goed voor ons immuunsysteem.

Je kan knoflookolie zelfs gebruiken als er iemand in je gezin oorontsteking heeft omdat het ene antibiotica is. Vooral bij vrouwen is knoflook belangrijk voor de aanmaak van oestrogeen. Heerlijk knoflook als aanvulling gebruiken voor pastas, vleesgerechten, soepen en sauzen. Het enige waar je voor moet oppassen is een slechte adem.


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Er zijn nog geen ervaringsverhalen bij dit artikel geschreven.

Top van de dag:

De borduurpaketten… 4 uur geleden
Zoekterm: borduurpakketten

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring