Ga naar de bovenkant van de pagina

Knoflook is gezond

Geschreven door Vallie op 14 09 2015. Aantal keer gelezen: 537. Permalink

Knoflook is gezond

Categorieën: Gezondheid en Welzijn, Gezonde Voeding.

IIedereen weet dat knoflook het bloed verdunt en dat knoflook ook andere voordelen heeft. Deze groente is goed voor onze hart en bloedvaten en houdt onze slagaders gezond. Knoflook verbetert onze bloedsomloop en daarom heb ik ook altijd een mandje knoflook in mijn kelderkast staan. 

Volgens studies helpt knoflook zelfs om kanker te voorkomen, vooral prostaat- en blaaskanker, omdat knoflook schimmelwerende eigenschappen heeft en antibacteriële en antivirale eigenschappen. Als ik vroeger verkouden was, dan werd er door mijn oma een thee gemaakt doordrenkt met knoflook en gember en ik weigerde die vaker op te drinken. Mijn moeder deed dan wat honing erin en dan smaakte hij beter, maar de thee hielp wel bij griep en verkoudheid.

Ik ben eens verder gaan zoeken waar knoflook allemaal goed voor is. Je kan knoflook inzetten als huismiddeltjes tegen kwalen. Bij psoriasis werkt knoflook kalmerend en rustgevend en het helpt de ontstoken huid. Bij acne, dat weet ik vanuit mijn opleiding, helpt knoflook nieuwe puistjes te voorkomen. Het doodt ook de dode bacteriën op de huid. Je kan knoflook inzetten als geneesmiddel tegen voetschimmel en voor het genezen van koortsblaasjes.

Natuurlijk gebruik ik knoflook ook bij het eten. Heerlijk een teentje knoflook in gerechten, zoals pasta, ovenschotels en zelfs gebakken in de jus smaakt hij heerlijk. Je moet er wel op letten dat de knoflook vers is. Ik haal altijd de huid er af en doe dan de knoflook in de knoflookpers of hak hem zelf heel klein met een schilmesje. Hoe verser je de knoflook gebruikt hoe beter de eigenschappen. 

Verse knoflook heeft veel voedingswaarde, dus als je knoflook koopt, neem dan geen verschrompelde, maar goed uitziende knoflook. Zet de knoflook zoals ik dat doe weg van zonlicht, zet hem in een donkere kelderkast of doe hem in een netje ergens op een donkere plek. Gebakken knoflooktenen smaken heerlijk, vooral als je ze bakt in bepaalde soorten olie, zoals sesamolie of walnootolie.

Je kan een beetje verse knoflook ook met water mengen als je last hebt van maagklachten, zoals maagzuur. Het smaakt vies, maar drink daarna een glaasje sap om de vieze smaak weg te halen. Knoflook is een veelzijdig kruid dat je kan gebruiken in allerlei recepten. Voeg hem toe aan saladedressings, bij het roosteren van groenten of vlees, stop hem in een gepofte aardappel of hak hem fijn in sauzen, soepen of stoofschotels voor ene betere smaak.


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Er zijn nog geen ervaringsverhalen bij dit artikel geschreven.

Top van de dag:

De nasleep van een… 3 uur geleden
Zoekterm: na de narcose

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring