Ga naar de bovenkant van de pagina

Is Pangafilet wel zo gezond?

Geschreven door Gladys1980 op 23 01 2018. Aantal keer gelezen: 353. Permalink

Is Pangafilet wel zo gezond?

Categorieën: Gezondheid en Welzijn, Gezonde Voeding.

Omdat er vaak slechte berichten over vlees in het nieuws zijn, ging ik over op meer vis eten. Ik vind vis meestal helemaal niet zo lekker, de meeste soorten zeevis vind ik te “vissig” smaken, een beetje zoals oud zeewater moet smaken. Dus ik koos voor de nieuwste zoetwatervishype: de panga.

 

Wat is pangafilet?

Pangafilet of pangasiusfilet is filet van een doorgaans in Vietnam gekweekte vis. Deze vis wordt in visvijvers langs de Mekongrivier gekweekt, speciaal voor de consumptie. Pangafilet heeft een neutralere smaak dan veel andere vissoorten, heeft geen graatjes en is veel goedkoper. Daardoor is pangafilet bij veel mensen populair.

Slecht nieuws over vervuilde pangafilets

Sinds een aantal jaar is de pangafilet veel minder populair door negatieve berichten over de de kwaliteit van het witte, zachte visvlees. De vissen zouden worden gekweekt in vervuilde visvijvers, afval te eten krijgen en zelfs hormonen uit urine van zwangere vrouwen ingespoten krijgen.

Een uitzending van het programma Radar maakte de pangafilet ook in Nederland minder populair. Testen wezen uit dat de vis bepaalde schadelijke stoffen bevatte die in Nederland niet zijn toegestaan.

Pangafilet wel of niet eten?

Inmiddels wordt de pangafilet in betere omstandigheden gekweekt dan voorheen. Er is meer controle op het product en de ontwikkelingen in duurzaamheid maken dat ook de pangafilet op een betere en schonere manier wordt gekweekt.

Maar de pangafilet heeft in Nederland nog steeds dalende verkoopcijfers, die door de slechte berichten zijn ontstaan. Want de Nederlander was voor het slechte nieuws wel degelijk fan van de pangafilet. Kindereren aten eindelijk vis, mensen die gruwelen van graatjes ook.

In 2017 verscheen er een artikel in het AD dat pangafilet op dit moment in ieder geval kan worden gegeten als een gezond en veilig product.

Mijn ervaring met pangafilet

Ook ik ben een moeilijke viseter, maar wil toch graag minimaal 1 keer per week vis eten. Gewoon, omdat het gezond is. Een tiental jaar geleden was pangafilet een echte hype op voedingsgebied en ik was er zelf ook enthousiast over: geen uitgesproken vissmaak, geen graatjes, ik vond de vis zelfs wat zoetig smaken.

Maar na een aantal keer pangafilet gegeten te hebben merkte ik dat ik steeds erna niet lekker was. Beetje misselijk, het viel gewoon niet echt goed. Terwijl pangafilet toch weinig vet bevat en gezond zou moeten zijn. Sindsdien eet ik geen pangafilet meer.

Of het door de slechte kweekomstandigheden uit die tijd kwam, dat mijn maag er niet echt goed op reageerde of, dat er inderdaad stoffen aan toegevoegd waren die niet zo gezond zijn weet ik niet. Pangafilet staat me nog steeds een beetje tegen, maar misschien moet ik het toch weer eens proberen, nu de kweekomstandigheden de laatste jaren aanmerkelijk zijn verbeterd.

 

 


Schrijf jij de eerste reactie?



Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Er zijn nog geen ervaringsverhalen bij dit artikel geschreven.

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring