Ga naar de bovenkant van de pagina

Is een fooi geven vrijgevigheid?

Geschreven door vandollum op 03 02 2016. Aantal keer gelezen: 619. Permalink

Is een fooi geven vrijgevigheid?

Categorieën: Financieel en Zakelijk, Geld.

Een fooi geven, heeft dat met vrijgevigheid te maken? Is het omdat je dankbaar bent voor de goede service? Is het omdat je gewoon een nobele daad wilt doen voor je medemens? Je komt in een restaurant en je kijkt naar de terneergeslagen obers en je denkt, hij heeft ook maar een armoedig loontje.

Hoeveel fooi geven?

Je kan te veel aan fooi geven of te weinig, maar als er een ober of serveerster een excellente service geeft, dan beloon ik hem of haar meestal extra. Sommige obers geven je een hele tour door het restaurant, terwijl anderen je weer de stoel uitkijken. De ene ober vertoont clownesk gedrag en de serveerster gedraagt zich als een seksbom die de klanten lokt met haar uiterlijk.

Fooien in het buitenland

Meestal zijn dit mensen van jonge leeftijd, alhoewel je weleens in en restaurant komt met obers en serveersters van middelbare leeftijd. De één heeft slechte ervaringen en de ander goede en eerlijk gezegd beloon ik alleen maar als de service ook goed is. Zo was ik een keer in Kroonstad Zuid-Afrika, heerlijk Italiaans uit gaan eten met mijn vriendin. We hadden een jonge ober die de voeten onder zijn kont uit rende voor ons.

Hij was een perfecte gastheer en hij praatte ook voluit over van alles en nog wat. Ik vroeg hem wat hij verdiende en hij zei "niks… Ik leef van de fooien". Toen ik dat restaurant verliet liet ik hem een fooi na waar heel Kroonstad nog van praatte toen ik al lang weer terug was naar Nederland. Obers die voor niks werken, dat kennen wij in Nederland helemaal niet. 

Zo moet je in Amerika een bepaald percentage fooi geven van wat je hebt gegeten. In Azië is dat weer heel anders, daar kennen ze bijna geen fooiengeld. Fooien kan je niet alleen geven aan obers maar ook aan kappers, taxichauffeurs, portiers, barmannen, kelners en de lijst kan ik nog eindeloos aanvullen. In chique restaurants is de tip natuurlijk groter dan in een bistro. De meeste klanten hebben een standaard fooi in gedachten, maar als je een uur moet wachten op je eten dan vergeet ik de fooi. De ene ober brengt je meteen wat je wilt hebben en de ander vergeet de helft. Soms heb je barmannen die in acht seconden een cocktail voor je maken en daar ook nog een gratis show bij leveren.

Service wordt beloond

Voor mij geldt de manier waarop ik word bediend. Ik vind het leuk om een fooi te geven en meestal herkennen obers en anderen de fooiengever. Zo heb je altijd een streepje voor, mits je ook een vriendelijk woord voor hen overhebt.


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Er zijn nog geen ervaringsverhalen bij dit artikel geschreven.

Top van de dag:

Tips tegen… 6 uur geleden
Zoekterm: Obstipatie dukan…

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring