Ga naar de bovenkant van de pagina

Ik ben blij met mijn elektrische rijstkoker

Geschreven door Sundari op 30 10 2013. Aantal keer gelezen: 1962. Permalink

Categorieën: Eten en Drinken, Producten.

Ik heb hem al jaren en eigenlijk is hij zo vanzelfsprekend voor mij dat ik er nooit eerder aan gedacht heb ook eens een ervaring over hem te schrijven: mijn rijstkoker. Toen ik hem voor mijn verjaardag kreeg had ik nooit kunnen denken dat ik zoveel plezier van hem zou hebben.

Zoals veel Nederlanders kookte ik rijst zoals ik het van mijn moeder had geleerd: pan vol water opzetten en als dat kookte, gooide ik er rijst in. Meestal dus met een plakkerig resultaat. Toen kwam de "toverrijst" en was dat effe makkelijk, niet meer plakkerig, maar nog steeds niet echt lekker.

Een gast uit Sri Lanka leerde mij dat je prima rijst kon koken in een gewone pan en dat je helemaal geen "toverrijst" nodig had. Gewoon twee kopjes water en 1 kopje rijst per persoon in de pan rustig laten koken tot al het water op was. Wat een verrassing, zo was rijst echt lekker. 

Wat ik wel lastig vond, was dat ik de rijst goed in de gaten moest houden. Ik wil altijd graag een aantal gerechten maken voor bij de rijst zoals bijvoorbeeld Indiase curry's of Indische gerechten. Omdat dat best wel ingewikkeld is, vergat ik de rijst nog weleens. Niet zo heel handig.

Dus kreeg ik een rijstkoker voor mijn eerstvolgende verjaardag. Eigenlijk vond ik het een beetje een luxe oplossing voor een klein probleem, maar al gauw was ik heel erg blij met mijn rijstkoker en nu zou ik hem niet meer willen missen.

Niet alleen heb ik altijd perfecte rijst, maar hij houdt ook de rijst keurig voor mij warm zonder dat ik ergens op hoef te letten.

Het is doodsimpel: er zit een maatbekertje bij de rijstkoker en per persoon doe je 1 bekertje rijst en 1 bekertje water in de rijstkoker. Stekker erin en op de knop drukken en verder regelt hij alles zelf. En ik kan alle tijd besteden aan het koken van lekkere bijgerechten . 

Vind je witte rijst een beetje saai dan kun je bij de rijst en het water wat Kurkuma poeder of een paar saffraan draadjes doen voor een mooie kleur. Ook rozijnen kunnen met de rijst mee gestoomd worden.

In een rijstkoker kun je alleen droge rijst maken, dus geen risotto. Verder kun je wel alle soorten rijst gebruiken zoals Basmati, Pandan, Jasmijn of Surinaamse rijst, ook zilvervliesrijst is geen probleem. Toverrijst werkt niet in de rijstkoker en ook paprijst kun je er niet in klaar maken.

Dat je de rijst kunt warm houden is natuurlijk erg makkelijk als niet iedereen op dezelfde tijd aan tafel gaat. Ook kun je rustig de rijst in de rijstkoker laten staan, zet hem dan wel uit, en de rijst de volgende dag weer opwarmen.

Een rijstkoker is erg makkelijk schoon te maken. Alleen de binnenpot en het deksel moet je afwassen, maar dat kan met de gewone afwas mee. De buitenkant heeft alleen maar af en toe een vochtig doekje nodig. Het energieverbruik van een rijstkoker valt reuze mee.

Er zijn rijstkokers te koop in veel verschillende maten. Vooral in Chinese winkels hebben ze een heleboel keus en maten en prijzen. Dus ben je net als ik een rijsteter, overweeg dan eens een rijstkoker


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Er zijn nog geen ervaringsverhalen bij dit artikel geschreven.

Top van de dag:

Recreatiepark… Gisteren
Zoekterm: prinsenmeer

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring