Ga naar de bovenkant van de pagina

Hoe maak je zelf creme fraiche en zure room?

Geschreven door Gladys1980 op 10 07 2017. Aantal keer gelezen: 709. Permalink

Hoe maak je zelf creme fraiche en zure room?

Categorieën: Eten en Drinken, Producten.

Creme fraiche kun je gebruiken om vele gerechten lekker mee te maken. De meeste mensen kopen het kant en klaar in de winkel, maar wist je dat je het ook gemakkelijk zelf kunt maken? Heel handig, vooral als je een beetje grotere hoeveelheid nodig hebt.

Wat is creme fraiche en wat is zure room?

Creme fraiche is een yoghurt-achtig zuivelproduct met een vrij hoog vetpercentage (35%). Het wordt gebruikt om warme gerechten een romige, lekkere smaak te geven. Vaak zien we creme fraiche gebruikt worden in ovenschotels.

Het verschil tussen creme fraiche en zure room is vooral het vetpercentage. Zure room heeft een lager gehalte aan vet (rond de 10%). Ook de smaak is verschillend. Creme fraiche is milder van smaak en zure room is wat zuurder.

Zure room wordt gebruikt in koude gerechten en creme fraiche in warme gerechten. Door het lage percentage aan vet kan zure room snel schiften, wanneer het wordt verwarmd en daardoor is het niet erg geschikt om mee te koken. Zure room is erg lekker als basis voor  dipsausjes of in combinatie met gebakken of gepofte aardappel.

Dus:

Creme fraiche

  • Hoog vetpercentage
  • Warme gerechten
  • Romig en mild van smaak

Zure room

  • Lager vetpercentage
  • Koude gerechten
  • Romig en zurig van smaak

Creme fraiche zelf maken

Creme fraiche is heel eenvoudig zelf te maken. Simpel en leuk om te doen.

Wat heb je nodig?

  • 500 ml slagroom
  • 1 eetlepel yoghurt
  • Glazen pot (bijvoorbeeld een grote appelmoespot)

Bereidingswijze:

  • Meng de slagroom met de yoghurt, roer goed door en vul de glazen pot hiermee.
  • Dek de glazen pot af met een stukje plasticfolie.
  • Bewaar de pot op kamertemperatuur en roer om de 6-8 uur door.
  • Na 24 uur is de creme fraiche klaar en is nu ca. 4 dagen houdbaar in de koelkast, mits er verse ingrediënten zijn gebruikt.

Zure room zelf maken

Ook zure room kun je makkelijk zelf maken.

Wat heb je nodig?

  • 275 ml slagroom
  • 225 ml volle melk
  • 1 eetlepel yoghurt

Bereidingswijze

  • Meng de slagroom met de volle melk en de yoghurt. Vul de glazen pot met dit mengsel.
  • Dek de glazen pot af met een stukje plasticfolie.
  • Bewaar de pot op kamertemperatuur en roer om de 6-8 uur door.
  • Na 24 uur is de zure room klaar en is nu ca. 4 dagen houdbaar in de koelkast, mits er verse ingrediënten zijn gebruikt.

TIP: wanneer je beide versies zelf maakt, besticker dan de potten die je gebruikt met de naam van het product. Zure room en creme fraiche zijn op het oog moeilijk uit elkaar te houden.


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Er zijn nog geen ervaringsverhalen bij dit artikel geschreven.

Top van de dag:

Febreze… 2 uur geleden
Zoekterm: febreze…

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring