Ga naar de bovenkant van de pagina

Hoe maak je zelf augurken?

Geschreven door Conny Tromp op 27 03 2016. Aantal keer gelezen: 985. Permalink

Hoe maak je zelf augurken?

Categorieën: Eten en Drinken, Recepten.

Veel mensen denken dat augurken in zuur ingemaakte komkommertjes zijn, ik dacht het eigenlijk ook, maar de echte augurk groeit ook echt als augurk aan een plantje.

Augurk versus komkommer

Toen ik onlangs een aantal moestuintjes kreeg bij Albert Heijn, viel het me op dat hier ook augurken tussen staan. Huh, maar augurken zijn toch pas augurken als ze in het zuur zijn gelegd? Maar dat is dus niet zo, het zijn geen kleine komkommers, zoals ik dacht.

Er zijn ook komkommers in het zuur, zoals komkommerschijfjes, maar de echte augurken worden apart gekweekt en heten ook gewoon augurk als ze aan de plant hangen. Ze zijn wel familie van de komkommer, dus daardoor denkt men vaak dat het ook komkommers zijn.

Zelf augurken in het zuur maken

Als je inderdaad ook zo’n moestuintje van Albert Heijn hebt met augurkenzaadjes is het handig om te weten hoe je de augurken moet inmaken.

De augurk heeft van zichzelf geen smaak, hij smaakt dus ook niet naar komkommer. Om de augurk zo te eten is dus geen optie. De smaak van de augurk ontstaat pas na toevoeging van zuur, zoet en kruiden. Je kunt augurken natuurlijk gewoon in een pot in de supermarkt kopen, maar zelf maken is eigenlijk veel leuker en ook veel lekkerder.

Wat heb je nodig:

  • Gesteriliseerde weckpot: een weckpot moet eerst worden uitgekookt in kokend water, zo weet je zeker dat de pot vrij is van bacterien en dat je geen last krijgt van schimmelvorming op je product.
  • Verse augurken
  • Zout
  • Azijn of witte wijnazijn
  • Suiker
  • Inmaakkruiden

Hoe ga je te werk:

  • Boen de augurken goed schoon met een borsteltje, zorg dat alle stekeltjes aan de buitenkant eraf zijn.
  • Bestrooi de augurken met zout en laat ze een etmaal staan op een koele plaats.
  • Na 24 uur haal je de augurken uit het water en dept ze goed droog.
  • Kook ondertussen de wekpotten uit.
  • Verwarm de azijn met de suiker in een pannetje, gebruik ongeveer 125 gram suiker op 1 liter azijn.
  • Laat de vloeistof zachtjes koken tot de suiker goed is opgelost.
  • Vul de pot volledig met de augurken, zodat ze strak op elkaar zitten
  • Voeg wat inmaakkruiden (kant en klaar te koop) toe bovenop de augurken.
  • Vul de pot tot bovenaan met de hete vloeistof en sluit de pot.

Het inmaken is nu klaar, maar de augurken kun je nog niet eten. Laat de potten voor 1-2 maanden staan. Als het inmaken goed is gebeurd kun je de ingemaakte potten ook veel langer bewaren.


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Er zijn nog geen ervaringsverhalen bij dit artikel geschreven.

Top van de dag:

Elfjes schrijven… 9 uur geleden
Zoekterm: elfje over dieren

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring