Ga naar de bovenkant van de pagina

Hoe maak je tartaartjes lekker klaar?

Geschreven door Gladys1980 op 29 03 2016. Aantal keer gelezen: 1245. Permalink

Categorieën: Eten en Drinken, Producten.

Tartaartjes zijn heerlijk, mits ze goed zijn klaargemaakt. Als je niet oppast eindigt er een harde droge schijf op je bord die niet lekker van smaak en structuur is. Hoe maak je tartaartjes nu lekker klaar?

 

Wat zijn tartaartjes?

Een tartaartje is een vleesproduct van mager rundvlees en wel van de biefstuk. De biefstuk wordt fijngemalen en van dit fijngemalen vlees maakt men tartaartjes. Schijven van ongeveer 100 gram per stuk. Tartaar wordt ook wel Duitse biefstuk genoemd.

Je kunt ook losse tartaar kopen, dan koop je het gemalen vlees en vormt daar zelf tartaartjes van. Voordeel hiervan is dat je het vlees dan nog extra op smaak kunt brengen met ui en/of kruiden.

Tartaar wordt ook rauw op een broodje gegeten. Maar het eten van rauwe tartaar kan het gevaar van besmetting met een bacterie met zich meebrengen waardoor men een flinke voedselvergiftiging kan oplopen. Kleine kinderen, zwangere vrouwen en ouderen kunnen beter geen tartaar eten.

Ook gebakken tartaartjes kunnen een risico vormen, omdat de binnenkant van de tartaar rauw moet blijven, om het product smakelijk te houden. Wanneer je een tartaartjes door en door gaar laat bakken, wordt deze droog en korrelig. Ook komt dit niet ten goede aan de smaak.

Om dezelfde reden is het belangrijk om tartaar zo snel mogelijk na aankoop te eten. Ook al staat er een houdbaarheidsdatum op, beter is het om het vlees op de datum van aankoop te consumeren.

Hoe maak je tartaartjes lekker klaar?

Vaak wordt gezegd dat je tartaartjes heel snel moet bakken, in vier minuten. Maar dan is de binnenkant nog wel heel erg rauw. Voor een tartaartje dat van binnen nog roze is, maar wel een lekkere bite heeft doe je het bakken van de tartaar iets anders:

  • Zet een pan met wat boter of olie om in te bakken op hoog vuur.
  • Als de pan warm is, bak je het vlees snel rondom dicht, zodat het lichtbruin gekleurd is.
  • Keer de tartaartjes steeds met een vleestang, prik nooit met een vork in het tartaartje.
  • Als de tartaartjes dicht zijn geschroeid, kun je naar smaak aan beide zijden zout toevoegen. Let op: niet eerder, anders onttrekt het zout vocht aan het tartaartje.
  • Zet nu het vuur laag en laat de tartaartjes zachtjes 3 minuten per kant bruin bakken.
  • Let op: zet nooit een deksel op de pan, ook geen spatdeksel. Dit zorgt ervoor dat de tartaartjes te veel doorgaren.
  • Haal de tartaartjes uit de pan en dien meteen op.

Eet smakelijk!


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Er zijn nog geen ervaringsverhalen bij dit artikel geschreven.

Top van de dag:

Zijn… 3 uur geleden
Zoekterm: schildpadkat…

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring