Ga naar de bovenkant van de pagina

Hoe gezond is bakken met de Airfryer?

Geschreven door Gladys1980 op 20 03 2016. Aantal keer gelezen: 856. Permalink

Hoe gezond is bakken met de Airfryer?

Categorieën: Eten en Drinken, Producten.

De Airfryer wint steeds meer aan populariteit. Maar hoe gezond is bakken met de Airfryer eigenlijk?

Wat is een Airfryer?

Een Airfryer is een apparaat waarmee je kunt frituren zonder olie te gebruiken.  Natuurlijk wordt het eten niet echt gefrituurd, want er komt geen heet vet aan te pas. De Airfryer werkt op hete lucht. Eigenlijk is het gewoon een soort mini-oventje.

Wat kun je allemaal klaarmaken in de Airfryer?

In een Airfryer kun je alles klaarmaken wat je normaal gesproken in een oven zou klaarmaken, bijvoorbeeld:

  • Ovenpatat
  • Ovenkroketten
  • Ovenfrikandellen
  • Ovenschotels
  • Afbakbroodjes
  • Vlees
  • Cake
  • Brood
  • Tosti’s

Je kunt zelf recepten verzinnen, maar er zijn inmiddels ook op internet heel veel recepten voor de Airfryer te vinden. Ook zijn er Facebookgroepen waarin veel recepten worden gedeeld.

Is bakken met de Airfryer gezond?

Een Airfryer wordt vaak aangeprezen als gezonder dan gefrituurde voedingsmiddelen. Maar dat is in de meeste gevallen niet helemaal waar. De producten die normaal gesproken worden gefrituurd kun je niet gebruiken in de Airfryer. Gewone kroketten bijvoorbeeld, worden er niet bruin in, net als kaassoufle’s of patat die niet is voorgefrituurd.

In plaats van deze producten moet je speciale ovenproducten gebruiken. Aan deze producten is echter al veel vet toegevoegd en ze zijn extra bewerkt om dat bruine laagje te krijgen.

Gelukkig kun je in de Airfryer veel meer producten klaarmaken dan in een friteuse. Diverse soorten vlees, zoals kipkluifjes, kunnen inderdaad zonder vet klaargemaakt worden, dus veel gezonder dan wanneer je deze in de frituur klaarmaakt.

Aan andere producten, zoals verse patat of aardappeltjes, zul je toch een eetlepel olie moeten toevoegen. Dus volledig zonder vet bakken is vaak niet mogelijk.

Het gemak van de Airfryer

Doordat de Airfryer compacter is dan een oven zijn de producten die je erin klaarmaakt vaak wat sneller klaar dan in de oven. En, bij het bereiden van je producten heb je er niet veel omkijken naar. Je stelt het apparaat in op de juiste temperatuur en baktijd en de rest gaat vanzelf.

Naast de Airfryer zijn er inmiddels veel soortgelijke apparaten te koop die hetzelfde doen, maar die veel goedkoper zijn.

Conclusie

De Airfryer is erg makkelijk en prettig om mee te werken, maar het is eigenlijk net als koken en bakken met de oven. Als je er iets gezonds in stopt komt er iets gezonds uit, stop je er iets ongezonds in, dan komt het er ook ongezond uit. Kijk vooral op verpakkingen van ovenproducten, deze bevatten vaak een schrikbarend gehalte aan calorieën.

Ik gebruik mijn Airfryer het meest om gekookte krieltjes met een kleine lepel olie in te bakken, kipkluifjes in klaar te maken, broodjes in af te maken of tost’s in te maken. Voor ovenschotels voor een gezin van vijf personen is de Airfryer te klein, hier blijf ik toch de oven voor gebruiken.

 


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Er zijn nog geen ervaringsverhalen bij dit artikel geschreven.

Top van de dag:

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring