Ga naar de bovenkant van de pagina

Groente anders

Geschreven door Sundari op 21 04 2015. Aantal keer gelezen: 711. Permalink

Categorieën: Eten en Drinken, Recepten, Gezondheid en Welzijn, Gezonde Voeding.

Groenten zijn heel gezond en eigenlijk zouden we er meer van moeten eten. Veel mensen en vooral kinderen zeggen dat ze geen groente lusten. Is daar iets aan te doen?

Het is mij opgevallen dat groente meestal maar op één manier wordt klaargemaakt. Vinden mensen die manier niet lekker, dan zeggen ze dat ze die groente niet lusten en vaak proberen ze hem nooit meer. Maar het vreemde is dat als je ze dezelfde groente voorzet die op een andere manier is klaargemaakt, ze hem ineens wel lekker vinden. Dat klinkt misschien vreemd maar mijn ervaring is dat het echt zo is.

Ik had als kind echt een hekel de andijvie die mijn moeder gekookt op tafel zette . Een slappe, natte hap met een beetje bittere smaak die kinderen niet lekker vinden. Maar toen ik bij een vriendinnetje stamppot kreeg met rauwe andijvie vond ik dat heerlijk. Mijn moeder vroeg om het recept en de hele familie vond het een blijvertje. Zij kreeg ook het recept van een salade van rauwe andijvie erbij en ook dat was een succes. Ik eet nu wel gekookte andijvie maar vind het rauw nog altijd veel lekkerder. Mijn moeder was helemaal enthousiast na de rauwe andijvie en is op zoek gegaan naar meer recepten voor rauwe groenten. En zo werden worteltjes, spinazie, bloemkool en witlof bij ons thuis heel populair.

Hou je niet van rauwe groenten dan kun je toch groenten op een andere manier klaarmaken. Witlof uit de oven met ham en kaas bijvoorbeeld, smaakt heel anders dan gewoon gekookte witlof.

Een sausje bij de groenten kan ook al veel verschil maken. Gewoon een simpele witte saus bij bloemkool of witlof. Of een lekker kaassausje. Dat camoufleert net dat bittertje dat mensen niet zo lekker vinden.

Groente roerbakken geeft ook al weer een heel andere structuur en smaak. Geroerbakt blijven groente toch een beetje knapperig en zijn ze niet zo nat en slap als gekookte groente. Ik vind de groenten gewoon iets frisser. Je werkt natuurlijk ook met kruiden of met een saus en dat geeft ook weer meer smaak.

Een ander trucje is om groente te pureren. Mijn kinderen waren dol op kleurtjes puree. Ze hadden totaal niet in de gaten dat ik door de aardappel puree gepureerde groente mengde. We hadden altijd een laag aardappelpuree en twee laagjes met een kleurtje. Bijvoorbeeld: oranje met worteltjes, groen met broccoli, rood met bietjes, of groen met diepvries spinazie erdoor. Om en om in de ovenschotel en op de bovenste aardappelpuree laag kwam een laagje kaas.

Groente op een andere manier proberen is echt de moeite waard. Er zijn zoveel recepten te vinden in bijvoorbeeld de gratis tijdschriften van de supermarkten of op internet of gewoon op de tv. Gewoon proberen tot je een lekkere variant vindt en genieten van meer groente.


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Er zijn nog geen ervaringsverhalen bij dit artikel geschreven.

Top van de dag:

De nasleep van een… 1 uur geleden
Zoekterm: na de narcose

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring