Geschreven door Redactie op 31 07 2010. Aantal keer gelezen: 3122. Permalink
Categorieën:
Gezondheid en Welzijn,
Aandoeningen,
Hobby en vrije tijd,
Muziek.
Veel mensen hebben gehoorschade opgelopen doordat hun oren langdurig zijn blootgesteld aan harde muziek. De opkomst van de MP3-speler heeft het aantal gehoorbeschadigingen ook aanzienlijk laten toenemen.
Gehoorschade door muziek
Met name jongeren luisteren graag naar harde muziek. Ook gaan ze graag uit naar plaatsen waar harde muziek wordt gedraaid, te harde muziek. Het luisteren naar harde muziek onder jongeren is toegenomen sinds de MP-3 spelers op de markt zijn gekomen. Door middel van gebruik van een oortelefoontje of een koptelefoon wordt naar muziek geluisterd. Jongeren hebben snel de neiging om het geluid van hun MP-3 speler lekker hard te zetten. Zij beseffen niet dat door het harde volume van hun MP-3 speler hun oren en daarmee hun gehoor beschadigt.
Welke klachten heb je bij gehoorschade?
Wanneer je gehoor beschadigd is dan kun je last van de volgende klachten hebben:
Al deze klachten kunnen erg vervelend zijn. Je kunt ineens opmerken dat je gesprekken niet meer goed kan volgen, zeker wanneer er wat rumoer op de achtergrond is. Verder zijn oorsuizingen erg vervelend, je hebt het idee dat je constant een fluittoon in je oren hoort. De fluittoon kan zo erg zijn dat het je zelfs uit je slaap houdt.
Jongeren en muziek
Jongeren zullen altijd naar muziek blijven luisteren, daar is ook niets mis mee. Maar het is wel zonde als je op jonge leeftijd misschien al een gehoorapparaat nodig hebt om goed te kunnen horen. Er is dan ook veel discussie gaande over de volumeknop van MP3-spelers. Men wil de fabrikanten gaan verplichten het volume op MP-3 spelers te begrenzen. Hierdoor kan het geluid niet zo hard worden gezet dat het gehoor beschadigt. Maar het is nog maar de vraag of die regel de fabrikanten inderdaad kan worden opgelegd. Dan blijft ook nog het uitgaansleven een grote oorzaak van gehoorverlies. Op dancefestivals, in bars en cafeetjes wordt muziek ook dermate hard gezet dat men met tuitende oren naar buiten komt. Ook hierdoor worden gehoorbeschadigingen opgelopen.
Leven met een gehoorbeschadiging
Een gehoorbeschadiging wordt soms pas na lange tijd opgemerkt. Veel jongeren zijn hun "wilde haren" dan al kwijt en bemerken dan pas de schade die het luisteren naar harde muziek heeft gedaan. Helaas kun je een gehoorbeschadiging niet meer terugdraaien en moet je er mee leren leven.
Ervaringsverhalen bij dit artikel:
Geschreven door grabbitsnl op 27 04 2011. Aantal keer gelezen: 3211.
Top van de dag:
De… 6 dagen geleden
Zoekterm: Postcode Loterij…
© 2010 - 2019 Grabbits.nl | Voorwaarden
Privacy verklaring & disclaimer | Website: voorloper.com