Ga naar de bovenkant van de pagina

Falafel, hoe lekker is dat?

Geschreven door Sundari op 29 05 2013. Aantal keer gelezen: 2035. Permalink

Categorieën: Eten en Drinken, Producten.

Falafel is een gerecht dat van oorsprong uit het Midden-Oosten komt. Je ziet het weleens op de menukaart in een shoarmarestaurant. Falafel wordt gemaakt van kikkererwtenpuree. Het is vegetarisch en het verdient meer bekendheid omdat het echt lekker is. 

Falafel wordt vaak gegeten op een pitabroodje met wat sla en een frisse saus. Dat smaakt al prima... Maar je kunt falafel ook gebruiken als een vleesvervanger bij de warme maaltijd.

In het tv-programma Dagelijkse Kost zag ik hoe je falafel zelf kunt maken. Je hebt er kikkererwten voor nodig die je tot een stevige puree moet maken. Dat kan bijvoorbeeld in een keukenmachine. Het moet echt een droge, stevige puree zijn omdat je er koekjes van moet vormen die gebakken of gefrituurd kunnen worden.

De kikkererwtenpuree heeft van zichzelf niet heel veel smaak dus moet je er nog wel één en ander aan toevoegen. Erg lekker is heel fijngesneden spinazie, dat mag best ontdooide en goed uitgelekte diepvriesspinazie zijn. Maar let op dat je een stevige puree houdt, ook met de spinazie erin.

Verse koriander smaakt er ook prima in, maar dat is een smaak die niet iedereen kan waarderen. Dus misschien is het een idee om die te vervangen door verse peterselie.

Natuurlijk mag er peper, zout, heel fijn gesneden knoflook of ui bij het mengsel en wat verse rode peper of bijvoorbeeld chillipoeder en niet te vergeten wat citroensap.

Nu alles goed mengen. Het is verstandig om de puree even te laten opstijven in de koelkast. Dan maak je van de falafel niet te kleine balletjes die je platdrukt tot kleine koekjes. De koekjes kun je frituren tot ze lekker krokant zijn of bakken in een koekenpan.

Ik vind ze erg lekker met pitabroodjes, knoflooksaus en een frisse salade. Mijn kinderen hebben er graag ketchup bij.

Als je het maken van de kikkererwtenpuree wat veel werk vindt, dan kun je in de super ook pakken vinden met falafelmix. Daar hoeft alleen nog wat water bij. Je moet wel de balletjes maken en die bakken. Ik vond deze falafel ook lekker, maar ik miste een beetje die pittigheid die ik had verwacht.

In de Jumbo supermarkt vond  ik ook kant en klare voorgegaarde falafel van Vivera bij de vleesvervangers. Deze falafel hoef je maar een paar minuutjes te frituren of te bakken en dan kun je aan tafel. Ook deze falafel was smakelijk en het voordeel was dat hij erg snel klaar was. Wel vond ik de smaak van de koriander een beetje overheersen. Nou ben ik daar dol op, maar dat geldt niet voor iedereen. Maar een beetje citroensap op de falafel maakte al weer veel goed voor de niet koriander liefhebbers.

Het prettige van dit vegetarische gerecht is dat het een goedkope vleesvervanger kan zijn. De kikkererwten klinken wel gezond, maar ik ben bang dat dat effect weer een beetje verloren gaat door het frituren. Maar voor een keertje moet dat in gezond vet wel kunnen en het smaakt echt lekker.


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Er zijn nog geen ervaringsverhalen bij dit artikel geschreven.

Top van de dag:

Hoe is… 2 uur geleden
Zoekterm: hoe is…

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring