Ga naar de bovenkant van de pagina

Elke dag instant aardappelpuree

Geschreven door Sundari op 19 01 2016. Aantal keer gelezen: 476. Permalink

Elke dag instant aardappelpuree

Categorieën: Eten en Drinken, Recepten.

Ik ken iemand die elke week een pakket krijgt van de voedselbank. Niet iets waar zij graag over praat, maar gisteren vroeg ze me of ik een recept wist voor een smakelijk gerecht met instant aardappelpuree

Ik zei dat ik daar even over moest denken, want ik gebruik het zelf niet zo vaak. Toen vertelde ze me dat ze al weken lang elke dag van die instant aardappelpuree aten, omdat dat in het pakket van de voedselbank zat. Niets mis mee zei ze, maar ik vind het best moeilijk om toch een klein beetje variatie te hebben.

Je eerste gedachte is dat puree met een lekkere groente en een stukje vlees of vis best te doen is. Maar ja, in haar situatie zit dat er niet echt vaak in. Vlees is meer iets voor af en toe dan voor elke dag.

Stamppot is natuurlijk een prima optie. De puree is daar prima voor geschikt en stamppot kun je maken van veel meer groenten dan je denkt. In eerste instantie denk je natuurlijk aan boerenkoolstamppot, zuurkoolstamppot of hutspot. Lekkere winterkost van goedkope groenten waar je ook niet veel vlees bij hoeft te eten.

Andere mogelijkheden die ook goedkoop en lekker, maar minder bekend zijn, zijn bietenstamppot, preistamppot, stamppot van wortels en gebakken uien, erwten stamppot en stamppot van spitskool of groene kool.

Gebruik je een rauwe groente voor de stamppot, dan ben je goedkoper uit, omdat je dan minder groenten nodig hebt. Heel lekker zijn andijviestamppot, spinazie stamppot, maar ook slasoorten, bijvoorbeeld rucola, zijn heerlijk in een stamppot. 

Een stamppot kun je extra lekker maken door een paar spekblokjes uit te bakken en in het overgebleven vet een uitje te bakken. Een heel klein beetje hiervan geeft heel veel smaak.

Heb je een restje puree, dan moet je dat zeker niet weggooien. Zet het in de de koelkast en de volgende dag is het veel stijver geworden. Je kunt er dan heerlijke koekjes van maken. Heb je geen restje, dan kun je ook een stevige puree maken door minder water of melk toe te voegen aan een pakje. Door de afgekoelde puree kun je restjes groenten mengen en daarvan balletjes maken. Maak de balletjes een beetje plat, zodat het kleine hamburgers lijken en bak ze in een beetje olie of boter. Als ze niet stevig zijn, zullen ze uit elkaar vallen. Ook nog smakelijk, maar niet zo mooi om te zien.

Heel lekker is het om door het puree- en groentemengsel ook wat vis uit blik, gewoon goedkope tonijn is prima, te mengen. Zo krijg je smakelijke viskoekjes  Serveer met een beetje tomatenketchup. Mijn hele familie is er dol op. Hou je niet van vis, dan kan een restje vlees natuurlijk ook. 

Je kunt ze ook prima serveren bij de boterham of als snack. Mijn vriendin wil proberen haar koekjes te paneren. Ik heb dat nog nooit gedaan, maar het lijkt me best  smakelijk. Ik denk wel dat je de koekjes voor het paneren moet laten opstijven in de koelkast.

Verder werkt de instant aardappelpuree prima om een ovenschotel mee af te dekken. Met een beetje paneermeel en eventueel wat gemalen kaas of een klontje boter erop kun je een lekker korstje maken. Maar ook zonder korstje smaakt het prima op bijvoorbeeld  spinazie of een andere groene groente.

Mijn vriendin ging naar huis met weer heel wat inspiratie, maar ik hoop toch dat ze binnenkort iets anders krijgt dan pakjes puree.


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Er zijn nog geen ervaringsverhalen bij dit artikel geschreven.

Top van de dag:

Dukan Dieet: de… 20 min geleden
Zoekterm: dukan pannenkoek

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring