Ga naar de bovenkant van de pagina

Een middagje wijn, likeur en bier maken

Geschreven door Merel op 08 05 2014. Aantal keer gelezen: 850. Permalink

Categorieën: Eten en Drinken, Wijn en Bier.

Een ervaring op zich, zelf je eigen wijn, likeur en bier maken. Een middagje werk, maar daarna heb je dan ook een heerlijk voldaan gevoel!

Daar zitten we dan, tussen de pruttelende gistingsflessen en vaten. Vandaag eens een keer goed doorgepakt met het bereiden van wijn, likeur en bier. Een leuke hobby, maar wel vrij intensief. Nu we de eerste wijn eindelijk klaar hadden, een cabernet sauvignon, moesten we de flessen maar eens gaan vullen. Voor die gelegenheid hadden we al heel wat flessen, met draaidop, bewaard en voor ons laten bewaren. In ruil voor een aantal flessen krijgen ze weer een flesje wijn, goede deal!

Maar eerst moet alles goed schoongemaakt worden, dat betekent, dat er vier flessen, twee van 10 liter en één van 5 en een vat van 25 liter helemaal gesteriliseerd moesten worden. Daarvoor heb ik speciaal spul gekocht bij de verkoper van het materiaal, want hygiëne is bij wijn, likeur en bier maken wel heel erg belangrijk!

Maar ook een aantal flessen, die gevuld moesten worden stonden klaar om gesteriliseerd te worden. Volgieten met lauw water en een schepje ontsmettingsmiddel erbij. Een half uur laten staan en daarna goed omspoelen. De doppen in een apart bakje leggen, om ook deze zo te behandelen. 

De flessen waren al snel gevuld, maar ja, je moet het natuurlijk wel even proeven en dat proeven ging ons wel erg gemakkelijk af! Mijn man en ik, we genoten van de heerlijke wijn!

Maar het werk moest natuurlijk wel doorgaan. De likeur was al voorbereid, maar moest nu overgeheveld worden naar schone flessen, zodat er weer een nieuwe toevoeging kon worden gedaan. Dan ben je ook weer even bezig en de alcoholdampen vliegen om je heen. Ik moest ook wel even lachen, toen ik me bedacht dat mensen haast zouden denken dat je alcoholist bent geworden. 

Maar na de likeur kwam dan eindelijk het bier aan bod. Dit is een nieuw project, maar wel een hele leuke. Er zijn speciale kits, waarin een soort van stroop zit, dat is het bierextract. Het zit in een conservenblik. Je legt het in warm water, zodat het wat smeuiger wordt. Daarna giet je het in de gistingsemmer of vat. Je lost een halve kilo suiker op in 2 liter water en giet dit ook in het vat. Je hebt gist in een bakje warm water laten oplossen en na een kwartier ongeveer kun je dit bij het gistingsvat indoen. Dan moet je wel een goede, vrij warme plaats zoeken, maar ergens waar niet te veel zonlicht is. Zet daar de vaten neer en na een tijdje hoor je het al borrelen... dan is het gistingsproces begonnen.


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Ik heb een oude hobby opgepakt, ik maak zelf likeur!

Geschreven door Merel op 08 03 2014. Aantal keer gelezen: 967.

Vroeger deed ik het vaker, maakte wijn, likeur, bier, kaas, brood, jam en yoghurt. Maar de laatste tijd zat het allemaal niet mee. Door omstandigheden, stopte het hele proces van zelf maken. Ik had er geen tijd en geld meer voor!



Lees meer...

Zelf likeur, wijn en bier maken

Geschreven door Merel op 14 04 2014. Aantal keer gelezen: 1104.

Zelf likeur, wijn of bier maken, het is een kunst op zich. En toch is het een leuke bezigheid. Maak zelf je eigen drankvoorraad. Nooit teveel natuurlijk en geniet met mate!



Lees meer...

Top van de dag:

Het… 2 uur geleden
Zoekterm: monopoly

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring