Ga naar de bovenkant van de pagina

Een lekkere gezonde maaltijd: bruine bonen met sla en spek

Geschreven door Merel op 22 11 2013. Aantal keer gelezen: 2274. Permalink

Categorieën: Eten en Drinken, Recepten.

We eten het niet zo vaak, maar het is zo heerlijk, bruine bonen met sla en spek! Je kunt het zo gezond maken als je wilt, je kunt het ook wat ongezonder maken, door er bijvoorbeeld mayonaise aan toe te voegen. Het is aan jezelf hoe je het het lekkerst vindt!

Bruine bonen met sla en spek

Ons lievelingskostje!

De benodigdheden voor de sla:

  • Het liefst neem ik tricolore sla, staat erg mooi door de variatie aan blad en kleur
  • Daarbij een tomaat
  • Komkommer
  • Radijsjes
  • 1 ui
  • 2 hard gekookte eieren
  • Yoghurt of mayonaise of eventueel slasaus
  • Saladekruiden

Bereiding:

  • Snijdt de sla fijn en doe deze in een vergiet, spoel ze goed schoon en doe vervolgens de uitgelekte sla in een kom.
  • Snijdt de ui fijn en strooi deze over de sla
  • Snijdt de tomaat in dunne plakjes en doe dit ook met de radijsjes en de komkommer.
  • Pel de eieren en leg ze in de eiersnijder, je krijgt mooie plakjes, maar laat deze nog even liggen.
  • Meng eerst de salade en strooi de saladekruiden er rijkelijk overheen. je kunt nu een dressing, yoghurt, mayonaise of slasaus over de sla gieten en vervolgens de sla mooi afmaken, door er de eierplakjes mooi over te draperen.

De salade is nu klaar.

Benodigdheden voor de bruine en spek:

  • 1 pot of blik bruine bonen
  • 250 gram gerookt spek
  • 1 klein pakje (100 gram) vet spek
  • 1 ui
  • 1 eetlepel mosterd

Bereiding:

  • Neem een tefal koekenpan met een hoge rand.
  • Bak hierin eerst het gewone spek, totdat het bruin ziet en het meeste vet uit het spek is verdwenen.
  • Voeg nu het vette spek toe en bak dit mee, totdat er bijna geen spek meer te zien is (vet spek).
  • Snij de ui in dunne ringen en pluis deze uiteen.
  • Voeg de uienringen toe en bak ze mee, totdat ze glazig zien.
  • Voeg nu de eetlepel mosterd toe.
  • Maak het blik of de pot met bruine bonen open en laat deze in een vergiet goed uit lekken.
  • Voeg de uitgelekte bruine bonen toe aan het spek en de uienringen. Schep het geheel goed om, zodat het gerecht door en door warm is.
  • Schep vervolgens eerst de bruine bonen met spek en uien op het bord. Voeg daarna de salade toe.
  • Wat ook lekker is, is dat de bruine bonen met spek en bruine bonen gestampt worden, zodat de vloeistof, het vet en de mosterd in de bruine bonen trekt. Je hebt dan een bruine bonenstamppot zonder aardappelen, maar wel lekker pittig. Nu op de borden scheppen, salade toevoegen en smullen maar.
  • Als toetje is een bordje yoghurt met een frisse siroop of aardbeiensaus erg lekker. Een blaadje munt erop en het toetje sluit mooi aan bij de maaltijd bruine bonen met spek.

Eet smakelijk!


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Er zijn nog geen ervaringsverhalen bij dit artikel geschreven.

Top van de dag:

Afvallen met Nan… 50 min geleden
Zoekterm: nan yu thee

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring