Een aantal voedingsmiddelen in het zonnetje
Geschreven door Angel op 08 03 2016. Aantal keer gelezen: 651. Permalink
Categorieën:
Eten en Drinken,
Producten.
Voeding. Op diverse manieren kun je hierin geïnteresseerd zijn. De één staat graag in de keuken om met verschillende voedingsmiddelen de meest bijzondere gerechten te creëren. De ander is een echte zoetekauw en bakt de heerlijkste cakes en taarten en een volgende slaat er alles op na om met de juiste voedingsmiddelen de gezondheid een goede dienst te bewijzen.
En in dat laatste vakje pas ik denk ik het beste. Vandaar dat ik jullie vandaag wil verrassen met een aantal gezonde voedingsmiddelen die het verdienen in het zonnetje gezet te worden. Niet alleen omdat ze onze gezondheid ten goede komen. Maar ook omdat ze passen in lekkere gerechten gedurende de dag.
- Broccoli. Een groene groente die ontzettend rijk is aan vitamine C, ijzer, foliumzuur en magnesium. Daarnaast bevat broccoli de stof sulforafaan die een bacterie-dodende werking heeft en een remmend effect op kanker. (Een stof die overigens ook te vinden is in onze oer Hollandse spruitjes).
- Citrusvruchten. Ik ben redelijke fan van citrusvruchten. En ook is hier goed nieuws voor. Citrusvruchten zijn rijk aan vitamine C én bioflavonoïden. Bioflavonoïden is een krachtige antioxidant tegen kanker, hart- en vaatziekten en ontstekingen. En daarnaast houdt de pectine ons cholesterol op peil
- Knoflook. Doe je met iedere heersende verkoudheid mee? Verwerk dan vaker knoflook in je gerechten. Want knoflook heeft een antivirale en antibacteriële werking, wat dus gunstig is tegen verkoudheid bijvoorbeeld. En dan heb je nog de allicine die bloeddrukverlagend werkt, voor een betere bloedsomloop zorgt en ons cholesterolniveau op peil houdt. Het regelmatig eten van knoflook verminderd zelfs de kans op hart- en vaatziekten.
- Vette vis. Waarschijnlijk inmiddels een algemene bekendheid dat vooral vette vis een boost is voor onze gezondheid. Zalm, makreel, sardines, forel en haring bevatten stoffen die ons bloed verdunnen, onze bloeddruk verlagen en ons helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Én met het eten van deze vis krijg je ook nog ontstekingsremmende stoffen binnen. Gunstig wanneer je last hebt van gewrichtspijn of pijnlijke menstruaties.
- Groene thee. Persoonlijk vind ik dit een lekkere thee. Zeker de losse variant kan ik aanraden, al zou ik deze niet te lang laten trekken omdat je dan een bittere smaak krijgt. Maar wat maakt deze thee zo gezond? Groene thee bevat antioxidanten waardoor het risico op verschillende soorten kanker worden verminderd. Uit meerder onderzoeken blijkt zelfs, dat bij het drinken van vier koppen thee per dag, je de kans op een hartaanval met de helft verkleint én de kans op een hoge bloeddruk verminderd.
- Tomaten. Een voedingsmiddel die ik écht graag onder de aandacht breng. Want vooral tomatensoep bijvoorbeeld staat als favoriete soep op nummer 1 in Nederland. Je hebt er veel verschillende lekkere recepten in en ook je gezondheid is er blij mee. Want ook tomaten bevatten krachtige antioxidanten die je beschermen tegen hart- en vaatziekten en verschillende soorten kanker en dan met name prostaatkanker. Maar wist je dat tomaten ook een gunstige werking hebben op je ogen? Met name bij achteruitgang van je zicht, dichtbij.
Zoals je ziet biedt bovenstaande lijst veel mogelijkheden om in je dagelijkse eten te verwerken. Je gezondheid een handje helpen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Hopelijk kunnen jullie hier mee uit de voeten. Eet smakelijk!
Ervaringsverhalen bij dit artikel:
Er zijn nog geen ervaringsverhalen bij dit artikel geschreven.