Ga naar de bovenkant van de pagina

De kunst van het garneren

Geschreven door Sundari op 28 11 2013. Aantal keer gelezen: 1318. Permalink

Categorieën: Eten en Drinken.

Garneren is eigenlijk het versieren van een een gerecht of schotel. Dat kan van alles zijn van een takje peterselie erop leggen tot een kunstwerk gesneden uit een wortel of een andere groente toevoegen. Wij Nederlanders zijn niet zo heel erg van het garneren, het takje peterselie of een snufje nootmuskaat is vaak al genoeg. Maar met de feestdagen op komst wil je misschien toch weleens iets anders proberen.

Er zijn ontzettend veel kookprogramma's op de televisie en zelfs als je niet van plan bent om de gerechten die ze laten zien na te maken, kun je wel veel inspiratie opdoen over mooi garneren en opdienen. Ook op het internet is veel te vinden en er bestaan ook boeken over het onderwerp met handige tips erin.

Je eet ook met je ogen en daarom is het belangrijk dat wat je serveert er smakelijk uit ziet. Ik vroeg me altijd af hoe koks toch altijd alles zo netjes zonder knoeien op een bord kregen. Nou, sinds ik kookprogramma's kijk, weet ik dus dat ze gewoon een schone doek bij de hand hebben op de borden netjes af te vegen voor ze naar de tafel gaan. Dat maakt al een heel verschil.

Verder is het helemaal niet nodig om heel veel te versieren of je druk te maken over allerlei regels. In het programma Dagelijkse Kost, hoorde ik net: "de perfectie van het garneren steekt in de imperfectie. Het mag er best een beetje rustiek uit zien, maar wel netjes."

In oosterse keuken zoals in China of Thailand krijg je vaak de mooiste versieringen op je bord die door mensen met veel geduld worden uitgesneden. Als je dat wilt leren zul je heel veel moeten oefenen maar er zijn ook dingen die veel makkelijker zijn.

Ik vind het heel leuk om zoals in Thailand wel word gedaan een gerecht te versieren met een groen blad en een bloem. Dat kan bijzonder elegant staan. Ook van pepers en andere puntige groenten kun je bloemen maken. Je knipt of snijdt een peper vanaf de punt in en doet dit meerder keren om blaadjes te vormen. De bloemen gaan prachtig open staan in een bakje ijswater.

Wat ik geen leuke versiering vind, is wat je soms in restaurants krijgt namelijk een schepje zilveruitjes of worteltjes uit een potje. En het eeuwige blaadje sla met een tomaatje is ook niet meer echt van deze tijd.

Wel erg leuk vind ik het als een koude saus bijvoorbeeld word geserveerd in een leuk mini schaaltje dat op het bord staat en als de saus is versierd met wat verse kruiden is dat extra leuk.

Laatst kreeg ik ergens een schijfje citroen in een knijpertje geserveerd bij mijn vis. Het zag er niet alleen heel leuk uit, maar het was ook lekker makkelijk om te gebruiken en het smaakte heerlijk bij de vis.

Bij toetjes kun je natuurlijk best een beetje uit je dak gaan, maar ook hier geldt dat het toch het mooist is als de versiering een beetje past bij wat je serveert. Denk vooral aan de smaak en de kleur van je garnering. Laat wat mij betreft de waaiertjes en die smakeloze wafeltjes maar weg. En mogen we echte slagroom? Niet dat spuitbus spul? Echt is de beste garnering!


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Hapjes garneren, versieren en opdienen

Geschreven door An9ela op 23 11 2013. Aantal keer gelezen: 2518.

Iedereen kent wel de uitspraak: 'Het oog wil ook wat'. En dat is ook niet voor niets. Als je een rommelig dienblad ziet staan met her en der wat schaaltjes, vol met een simpel sausje, gehaktballetjes, een simpele salade of andere hapjes, dan krijg je misschien wel een beetje trek, maar je zult sneller zin hebben om alles op te eten als alles mooi gegarneerd en versierd is.



Lees meer...

Gezellige hapjes voor weinig geld

Geschreven door Sundari op 30 11 2013. Aantal keer gelezen: 1891.

Ze zijn er weer, die donkere herfst- en winteravonden die je echt een beetje gezellig moet maken en natuurlijk komen 5 december en Kerst er ook al weer aan. Iets lekkers hoort erbij, maar je kunt niet veel uitgeven. Wat doe je dan? 



Lees meer...

Top van de dag:

Ervaringen met… Gisteren
Zoekterm: forsteo…

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring