Ga naar de bovenkant van de pagina

De geschiedenis van de magnetron

Geschreven door FrancisCapelle op 04 08 2014. Aantal keer gelezen: 1964. Permalink

Categorieën: Eten en Drinken, Wetenschap.

Een magnetron staat in elk huishouden en wordt meerdere keren per dag gebruikt. Ikzelf heb er ook één en vandaag toen ik hem gebruikte dacht ik: wie heeft dat ding eigenlijk uitgevonden? Hoe komt iemand erbij om een magnetron te ontwerpen?

Ik ben het gaan opzoeken en het blijkt dat in 1946 Dokter Percy Spencer heel erg aangegrepen werd doordat een vacuümbuis plotseling in zijn zak begon te smelten. Hij was meteen geïnteresseerd om nog meer proeven te doen en deed experimenten met popcorn. Hij plaatste de pitten aan de voorkant van het begin van wat een magnetron moest worden en de popcorn pitten ontploften allemaal.

Daarna begint Spencer een ei in de magnetron te plaatsen en het ei ontploft door de druk die binnenuit ontstond en natuurlijk ook door de stijgende temperatuur. Spencer kwam tot de conclusie dat microgolven met een lage dichtheid voedingsmiddelen snel aan de kook zouden kunnen brengen.

Spencer nam een metalen doos en zijn experimenten bereikten en geheel nieuw niveau. Hij knipte er een opening in zodat de microgolven konden doorwerken. De energie moest uit de doos kunnen ontsnappen waardoor er een heel hoog en dicht elektromagnetisch veld werd gecreëerd. De temperatuur van de voedingsmiddelen in de metalen doos bereikten snel een hele hoge temperatuur, Dit was de revolutie waarop men had gewacht, het begin van de magnetron was geboren.

Deze metalen doos woog 750 pond en was bijna zes meter hoog. Dat is heel anders als de magnetrons die wij vandaag de dag kennen. Niet iedereen zag toen zijn uitvinding als heel belangrijk, maar jaar na jaar kwam er verbetering, ook in de bouw en werking van de magnetrons. Een restaurant in Boston testte de eerste echte magnetron in 1974. Het restaurant betaalde er toen 5000 dollar voor per stuk. Waarom dat zo duur was, vraag je jezelf nu af? Ik heb het opgezocht, omdat de magnetron veel water nodig had om af te koelen.

Jaar na jaar kregen we steeds beter en mooier uitziende magnetrons en uiteindelijk werden de magnetrons gebruikt als oven en de magnetron kon gewoon door de buitenlucht eromheen afkoelen. Daarna pas werden de magnetrons gebruikt ook om in te koken zoals veel mensen dit vaak doen. De prijzen zijn ook drastisch naar beneden gegaan, maar ook anno 2014 kun je heel dure magnetrons kopen.

De magnetron is tegenwoordig een apparaat dat veel gezinnen gebruiken omdat het koken in een magnetron tijd bespaart en een aanzienlijke hoeveelheid energie. Ik zelf ben geen voorstander van een magnetron, ik gebruik hem maar zelden, omdat er toch straling je voedsel binnenkomt. Ouderwets au bain-marie opwarmen is ook wel eens leuk, en veel gezonder.

 


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Er zijn nog geen ervaringsverhalen bij dit artikel geschreven.

Top van de dag:

De eeuwige… 2 weken geleden
Zoekterm: discuseerder

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring