Ga naar de bovenkant van de pagina

Bleekselderij, een lekkere en heel gezonde groente

Geschreven door Avanti op 12 04 2012. Aantal keer gelezen: 5385. Permalink

Categorieën: Eten en Drinken, Producten.

Bleekselderij zijn de jonge, lichtgroen gekleurde stengels van de selderijplant. Het heeft een lekker frisse smaak en is lekker als snack en in salades. Maar je kunt nog veel meer doen met bleekselderij.

Wie weleens een Amerikaanse film of serie heeft gezien, kent vast en zeker het glas met bleekselderijstengels op de bar. Vooral bij tomatensap en Bloody Mary’s worden heel wat stengels weggewerkt. Maar ook zonder drank is een stengel bleekselderij een lekkere snack. Ik vind het ook heerlijk naast of op een boterham met kaas.

Bleekselderij is een groente die het hele jaar te koop is. Je kunt het heel makkelijk bewaren, wat ik een groot voordeel vind. Op een koele en donkere plek blijft het zeker een aantal dagen goed, in de koelkast (groentenla) wel een week. Als je de selderij 2-3 minuten blancheert, kan het de diepvries in waar het wel een jaar goed blijft. Ook gekookte bleekselderij blijft wel een jaar goed in de vriezer.

Bleekselderij is een heerlijk groente om een stoofpot of soep veel smaak te geven. In Italië bijvoorbeeld begint elke goede tomatensaus met het fruiten van “het gouden trio”: ui, wortel en bleekselderij.

Bleekselderij kun je rauw eten of in een salade. Hier zijn wat ideetjes:
• Vul stukken selderij met roomkaas of hüttenkäse, of blauwschimmelkaas zoals Roquefort.
• Je kunt ze ook vullen met een salade of met paté
• Geef stukken selderij met een dipsausje
• Dunne plakjes zijn heel lekker in een aardappelsalade
• Bleekselderij en ananas of mandarijn is een prima combinatie
• Ik vind plakjes bleekselderij onmisbaar in een salade met bruine of witte bonen.

Warm is bleekselderij ook heerlijk:
• Oma serveerde het gekookt met een witte saus, niks mis mee
• Roerbakken met plakjes wortel en je hebt een heerlijke combinatie
• Voeg bleekselderij toe aan soepen en sauzen.

Het fijne is dat bleekselderij snel is schoon te maken: plakje van de onderkant snijden, even de nerven van de zijkant trekken (die zie je meteen als je een stukje van de bovenkant van de stengel snijdt), goed afspoelen en snijden.

De kooktijd is maar zo’n 10 minuten, roerbakken is nog sneller, maar 6 minuten.

In bleekselderij zitten veel vitamine C en verschillende mineralen bovendien is het een groente uit de top tien van meest gezonde groenten. Er zit ook vrij veel kalium in, zodat bleekselderij vochtafdrijvend werkt.

Wat zit er in 100 gram bleekselderij:
• KCal: rauw 14
• Vitamine C: rauw 25 mg, gekookt 10
• Natrium: 60 mg
• Kalium: 320 mg
• Calcium: 80 mg
• Fosfor: 40 mg.

Bleekselderij is één van mijn favoriete groenten: blijft lang goed, smaakt heerlijk op allerlei manieren en is heel erg gezond.


Schrijf jij de eerste reactie?



Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Hoe maak je bleekselderij lekker?

Geschreven door Gladys1980 op 16 01 2013. Aantal keer gelezen: 7334.

Bleekselderij staat bekend om zijn gezonde eigenschappen. Maar niet iedereen houdt van om zomaar aan een stronk bleekselderij te knabbelen. Hoe maak je bleekselderij lekker?



Lees meer...

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring