Ga naar de bovenkant van de pagina

Beschuit, een lekker ontbijtje

Geschreven door Mereltje op 25 06 2011. Aantal keer gelezen: 5930. Permalink

Beschuit, een lekker ontbijtje

Categorieën: Eten en Drinken, Producten.

Beschuit is heerlijk als broodvervanger bij het ontbijt of als tussendoortje. Hoe wordt beschuit gemaakt en welke soorten zijn er en waarmee kun je beschuit beleggen?
Beschuit is een broodvervanger, het is licht verteerbaar en zeer droog. Beschuit is enigszins vergelijkbaar met geroosterd brood, maar zeker niet hetzelfde. We kennen het in Nederland allemaal wel van de bekende traditie "beschuit met muisjes" bij een geboorte. Deze traditie stamt al uit de 17de eeuw. Om de komst van het kindje te vieren, werd de kraamvisite getrakteerd op beschuit met gesuikerde anijszaadjes, bekend als muisjes. Voor een meisje waren er roze/witte en voor een jongen blauw /witte muisjes. Wanneer er een prins of prinsesje geboren wordt, worden er speciaal oranje muisjes gemaakt. Behalve als traktatie voor het kraambezoek, wordt de beschuit ook gebruikt bij het ontbijt en omdat het licht verteerbaar is, om weer te beginnen met eten na een periode van ziekte. Een beschuit wordt gemaakt van: bloem, gist, zout en eieren. Beschuit bakken gebeurt in twee keer. Eerst wordt er een beschuitbol, een broodje met een platte ronde vorm gebakken. Die wordt nog eens door gesneden en nog een keer gebakken. Een beschuit kan worden gebakken op een lagere temperatuur als brood, daarom wordt daarvoor vaak de restwarmte van de oven gebruikt, dat scheelt in energiekosten. Beschuit wordt pakt in rollen van 13 stuks, eerst in ribbelkarton en daarna in folie. Het ribbelkarton moet ervoor zorgen dat het beschuit door aanraking niet meteen beschadigd raakt. De folie beschermt de beschuit tegen vocht, zodat hij lekker knapperig blijft. Een open verpakking beschuit kun je het beste in een bus bewaren. Goed verpakt is een beschuit minimaal een jaar houdbaar. Van kapotte beschuiten kun je paneermeel maken, door ze klein te kruimelen. Er zijn beschuiten te koop bij de bakker, maar meestal koop je ze voorverpakt in de winkel. Ze zijn verkrijgbaar van verschillende merken, waarvan Bolletje wel het bekendste is. Beschuit van Bolletje heeft sinds een aantal jaar een handige inkeping, waar je met je duim ruimte hebt om het beschuit uit de verpakking te halen. Er zijn naast de gewone beschuit nog verschillende soorten, zoals: volkoren beschuiten, meergranen beschuiten, 10 zaden beschuiten, sesam beschuiten, Twentse beschuiten, donkere Boeren Beschuit en Waldkorn beschuit. Speciaal voor mensen die niet zoveel zout willen bakt Bolletje: Vitaal Beschuit. Deze beschuiten zijn natriumarm en bovendien rijk aan calcium. Mijn ervaring met beschuit Ik eet het liefste beschuit van Bolletje, de eigen merk beschuit is toch vaak minder knapperig of juist heel erg hard en donker af gebakken. De Waldkorn beschuit van de verse bakker is ook heel erg lekker, deze heeft een heel volle smaak. Ik beleg mijn beschuit het liefst met verse aardbeien, maar het is ook erg lekker met jam of hagelslag. De Waldkorn beschuit is dan weer erg lekker met een plakje jonge kaas. Heb jij ervaring met beschuit of andere ontbijtproducten? Deel je ervaringsverhaal op Grabbits!

Schrijf mee, deel mee en groei mee! Geld verdienen met Grabbits? Lees hier verder...


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Er zijn nog geen ervaringsverhalen bij dit artikel geschreven.

Top van de dag:

Het gebruik van… 4 uur geleden
Zoekterm: chloordampen…

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring