Ga naar de bovenkant van de pagina

België is veel… maar niet saai

Geschreven door Krikri op 22 06 2015. Aantal keer gelezen: 1109. Permalink

België is veel… maar niet saai

Categorieën: Kunst en Cultuur, Volkeren.

België wordt vaak als saai bestempeld. Maar het is het niet. Ja, er is het bier en de chocolade, maar er is veel meer. Er is kunst, gastronomie, muziek... Zeven redenen waarom België aantrekkelijk is. 

'Boring Belgium'. Een gevleugelde Britse uitspraak. 'België is geen land', volgens euroscepticus Nigel Farage, hoewel hij er een boete voor kreeg. En toch... België heeft troeven te over. 

1. Bier

Laten we maar meteen met een huizenhoog cliché beginnen. Maar clichés zijn vaak ontstaan omdat ze gewoon waar zijn. De Belgische biercultuur is uniek in de wereld. Er zijn maar liefst meer dan 1200 speciaalbieren. Ter vergelijking: Nederland heeft zo’n 200 bieren. Elk dorpje heeft een café waar vaak meer dan 50 soorten bier op de kaart staan. Je kunt ook gerust advies vragen, want zowat elke Belgische man (ja, op dat gebied hebben vrouwen nog wat in te halen) is een (wannabe) bierkenner. 

2. Kunst

België heeft een hele trits bekende kunstenaars voortgebracht: Rubens, de gebroeders Van Eyck, Brueghel, Magritte, Michael Borremans, Paul Delvaux, James Ensor, Luc Tuymans, Leon Spilliaert en vele anderen. Hun werken hangen in de grootste musea ter wereld, maar ook soms gewoon nog op hun oorspronkelijke plaats in België. Er hangen vier Rubensschilderijen in de kathedraal van Antwerpen (gratis te bekijken). Het Lam Gods, het hoogtepunt van de Vlaamse primitieven, hangt al sinds 1432 in de Sint-Baafskathedraal in Gent. In het Magrittehuis in Brussel kun je Magritte ontdekken in het huis waar hij bijna 25 jaar lang woonde en schilderde. Het MuZee in Oostende herbergt werk van Luc Tuymans, Léon Spilliaert, James Ensor, Constant Permeke, Panamarenko en vele andere. En dit is maar het topje van de ijsberg. 

3. Chocolade

Ja, net zoals het bier is chocolade een Belgisch cliché. Je vindt in België de allerbeste chocolade aan heel betaalbare prijs. De 'pralines' (bonbons) zijn bijzonder verfijnd. Ze werden in België uitgevonden door Jean Neuhaus Jr. Een Belg, geen Duitser, zoals velen denken als ze de naam Neuhaus horen. De kwaliteit van de Belgische chocolade is afkomstig van de traditionele eis om 100% cacaoboter te gebruiken, daar waar in andere landen vaak andere plantaardige vetten worden toegevoegd, om de prijs te drukken. 

Je vindt overal chocolateries in België, met een overdonderend aanbod aan verschillende smaken, kleuren en samenstellingen. 

Ook in het allerhoogste segment spelen de Belgen een voorname rol. The Chocolate Line in Brugge is wereldberoemd. Chocolatier (ja, in België is dat een beroep) Dominique Persoone liet de Rolling Stones al poederchocolade snuiven en verzorgt al een hele tijd de chocolade voor Sergio Herman. Zijn chocoladelipstick is te koop voor €4. Een leuk souvenirtje, toch? 

4. De Belgische keuken

De Belgische gastronomie viert hoogtij. Per inwoner heeft België evenveel Michelinsterren als Frankrijk. En evenveel als Nederland, hoewel België de helft minder inwoners telt (11 miljoen). De streek Brugge-kust heeft zelfs het meest aantal Michelinsterren per vierkante kilometer ter wereld. Maar u hoeft geen fortuin uit te geven aan eten. Elk dorpje heeft meerdere betaalbare, verfijnde restaurants. Je zult er royale porties krijgen, verzorgd en voor een schappelijke prijs. Met een kwinkslag zegt men wel eens dat de Belgische keuken de hoeveelheden van de Duitsers heeft, met de finesse van de Franse keuken. 

5. De Belgische keuken (bis)

Je kunt natuurlijk ook naar het Belgische frietkot gaan, de frituur dus. De Belgen claimen dat frieten een Belgische uitvinding zijn, geen Franse. Dus dat zou eigenlijk Belgian fries moeten worden in de plaats van French fries. Of dit allemaal correct is, is moeilijk te verifiëren, maar wat wel gemakkelijk te achterhalen is, is dat er nergens ter wereld zo'n frietcultuur bestaat als in België. Je struikelt bijna over de Belgische 'frietkoten'. Ze worden druk bezocht en je hebt er een heel uitgebreid gamma van snacks. Goedkoop en opnieuw verrassend verfijnd in vergelijking met frituren uit andere landen. Dit komt vooral door twee zaken. Ten eerste heeft de Belgische frituur altijd verse aardappelen, geen diepvriesfriet. Ten tweede is er een speciaal bakproces. Belgische frieten worden dubbel gebakken, eenmaal op een lagere temperatuur (waardoor ze zacht worden), een tweede maal op hoge temperatuur (waardoor ze knapperig zijn). 

6. Belgische muziek

Voor de jaren negentig was er bijna niks. Ja, Raymond van het Groenewoud krijste dat hij amour wou, maar hij predikte in een woestijn van leegte op het gebied in de Belgische muziek. En dan: de oerknal. De jaren negentig luidden de kentering in. Eerst voorzichtig met Clouseau, dat nog braaf was, maar steeds luider experimenteler, internationaler. Denk aan dEUS, Soulwax, K’s Choice en recenter aan Balthazar en Triggerfinger. Al deze groepen werden en worden groot gemaakt door één Belgische radiozender: Studio Brussel. Laat StuBru (zoals de zender vaak wordt genoemd) de soundtrack zijn bij uw bezoek aan België.

7. De taal

Het Goede Doel zong het al in hun nummer ‘België’: “Ik heb getwijfeld over België, want dat taaltje is zo zacht”. Als Nederlander naar België gaan, zorgt voor een uitbreiding van je vocabularium. Camion voor vrachtwagen, fourchet (spreek uit foersjet) voor een vork, confituur voor jam, croque monsieur voor een tosti, een frigo voor de koelkast, embraillage voor de ontkoppelingspedaal en ga zo maar verder. Even exotisch als het Afrikaans, maar dichterbij. Er zijn ook legio uitdrukkingen die iedereen in Vlaanderen kent, maar die op wenkbrauwengefrons kunnen rekenen bij Nederlanders die Vlaanderen bezoeken. Een Belg die een baksteen in de maag heeft, hoef je niet naar het ziekenhuis te voeren. Die heeft gewoon zin om een huis te bouwen. Als iemand zichzelf heel erg belangrijk vindt, krijgt hij te horen dat hij denkt dat de evenaar door zijn gat loopt. Mooi toch? Zo zijn er nog honderden voorbeelden.

België is zoals een goed huwelijk. Als je een partner hebt die helemaal hetzelfde is, dan wordt het saai. Maar als je de verschillen van je partner leert kennen en appreciëren, dan kan er liefde ontstaan die lang kan duren…


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Uitstapjes maken naar België

Geschreven door Vallie op 07 08 2015. Aantal keer gelezen: 695.

België is ons buurland en vanuit Limburg, waar ik woon, kan je al snel een uitstapje naar België plannen. België, het land van de chocolaterie, het is pure marteling om de verleiding van deze chocolade te weerstaan. België, het land van de prachtige landschappen, de zetel van de Europese unie, een land waar men nog goed kan leven.



Lees meer...

Top van de dag:

De… 6 dagen geleden
Zoekterm: Postcode Loterij…

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring