Ga naar de bovenkant van de pagina

Bananenschil eten, kan dat?

Geschreven door Redactie op 07 12 2021. Aantal keer gelezen: 59. Permalink

Bananenschil eten, kan dat?

Categorieën: Eten en Drinken, Producten.

Een groot deel van de banaan bestaat uit de schil. We pellen normaal gesproken de schil eraf en gooien deze weg. Logisch, want de schil is hard en niet aantrekkelijk om je tanden in te zetten, maar is de schil van de banaan nu wel eetbaar of niet?

Wat zit er in een bananenschil?

In een bananenschil zitten veel gezonde voedingsstoffen zoals vitamine B6, B12 Kalium en Magnesium. Net als van andere fruitsoorten, zullen er ook resten van bestrijdingsmiddelen op en in de schil zitten, dus ook een ongezonde component. Bij biologische bananen zal van dat laatste minder het geval zijn. 

Waar smaak bananenschil naar?

Bananenschil is niet echt lekker te noemen. Het smaakt wel bananig, maar de smaak is bitter en vooral de binnenkant van de schil voelt heel droog aan in je mond, net als wanneer je bijvoorbeeld zo'n draadje van de banaan pulkt en deze opeet. Daarom gooien de meeste mensen de schil gewoon weg.

Waarom zou je bananenschil willen eten?

Je zou denken dat de bananenschil dus niet gegeten kan worden, maar dit kan gewoon. Echter vanwege de structuur, hardheid en bitterheid is het niet aan te bevelen zomaar een rauwe bananenschil in je mond te stoppen.

En toch wordt de bananenschil steeds meer gegeten. Hoe dit komt? Door de vegan trends worden er steeds meer plantaardige recepten bedacht en inmiddels is de bananenschil niet meer weg te denken uit de veganistische keuken. Je kan er namelijk heerlijke gerechten mee maken, die normaal gesproken vlees bevatten. 

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een heerlijk broodje "pulled bananapeel" als vervanger van een broodje pulled pork. Of een heerlijke "smoked bacon" gemaakt van de afgeschraapte en gemarineerde buitenste schil van de banaan. Dit recept wordt gepresenteerd als een super goede vervanger voor de echte gerookte bacon. Ook de bananenschil curry is een goede vervanger van de ons zo bekende kip curry. Google maar eens op recepten met bananenschil. Dan kom je verschillende leuke ideeën tegen.

Dus eigenlijk, als je de bananenschil goed marineert en klaarmaakt, kun je deze prima eten. Heel gezond, want de schil bevat ook nog eens veel vezels en in plaats van de schil weggooien kun je het dure vlees in een gerecht op zo'n manier erg goedkoop vervangen door bananenschil. 

Thee van bananenschil

Wist je trouwens dat je van bananenschil ook een heerlijke thee kan maken? Door de bananenschil 10 minuten zachtjes in heet water te laten koken, krijg je een aftreksel wat gezoet met wat honing of agavesiroop heerlijk smaakt en het schijnt ook nog eens goed te zijn op lekker in slaap te komen. 

 


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Er zijn nog geen ervaringsverhalen bij dit artikel geschreven.

Top van de dag:

Help, mijn stuitje… 3 weken geleden
Zoekterm: gebroken stuitje

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring