Geschreven door Gladys1980 op 01 08 2017. Aantal keer gelezen: 1491. Permalink
Categorieën:
Eten en Drinken,
Producten.
Ik ben opgegroeid in de jaren ‘60 en ‘70. Natuurlijk was toen veel anders en je had alleen maar gewoon bruin en wit brood in de supermarkt, alleen naturel en paprika chips, alleen cola, sinas en 7up als frisdrank. Zo ook met de appels, veel minder soorten, maar wat waren ze lekker!
Soorten appels
Ik kan me als kind een aantal soorten appels herinneren:
Ik was met name dol op Golden Delicious, een gele smaakvolle appel met een zachte schil en stevig vruchtvlees.
Daarnaast vond ik de Jonagold erg lekker, maar die waren in die tijd best duur, dus die kreeg ik niet heel vaak. In mijn herinnering was dit een grote rood/gele appel. Heerlijk van smaak, maar soms wat melig vruchtvlees. Maar ik vond dat melige juist lekker.
Tegenwoordig is er een grote keuze aan soorten appels in de winkel. Je vindt er de sterappeltjes niet meer bij terug, deze worden alleen nog incidenteel gekweekt, maar zijn uit de schappen verdwenen. Wat er tegenwoordig wel in de schappen ligt:
Waarom zijn appels niet meer zo lekker als vroeger?
Je ziet, de keuze tegenwoordig is veel uitgebreider dan vroeger. Natuurlijk kan het zijn dat ik nostalgische herinneringen heb aan vroeger en dat ik daarom de appeltjes van vroeger denk
te missen, maar ik denk dat er iets anders aan de hand is. Er zijn inderdaad veel dingen veranderd in de loop der jaren, ook het kweken en bewaren van appels.
Wilde appels
Je kunt natuurlijk denken dat wilde appels dan wel erg lekker zijn, want die kun je zo van de boom plukken en eten. Helaas is dat nu ook weer niet zo. Wilde appeltjes zijn meestal kleiner, doordat ze niet de verzorging krijgen die ze bij een kweker krijgen. Ze blijven vaak toch zurig en hard.
Maar wilde appels zijn wel ideaal om appelmoes van te koken. En vlakbij mijn huis is er een wilde appelboomgaard waar Indiaas ogende mensen aan het plukken waren. We maakten een praatje en zij vertelden dat ze er chutneys van maken. Met deze ingemaakte potten chutney kunnen ze een heel jaar vooruit.
Lekkere appels?
Het is raar, maar lijk tegenwoordig maar geen lekkere appel meer te kunnen vinden. Zelfs de Golden Delicious, die ik vroeger zo lekker vond, heeft een heel andere smaak dan ik mij van vroeger herinner. Ik vind deze appel nu zelfs wat muffig smaken.
Zou dat toch door het vroege plukken en lange bewaren (tot de appel rijp is) komen?
Ik houd het voorlopig maar bij de Goudreinet in mijn zelfgebakken appeltaart, want deze smaakt me wel nog steeds!
Ervaringsverhalen bij dit artikel:
Er zijn nog geen ervaringsverhalen bij dit artikel geschreven.
Top van de dag:
Recepten die… 3 dagen geleden
Zoekterm: https:/…
© 2010 - 2019 Grabbits.nl | Voorwaarden
Privacy verklaring & disclaimer | Website: voorloper.com