Ga naar de bovenkant van de pagina

Alcoholvrije kerstpunch

Geschreven door Peaches op 03 12 2012. Aantal keer gelezen: 3079. Permalink

Alcoholvrije kerstpunch

Categorieën: Eten en Drinken, Cocktails, Mens en Samenleving, Feestdagen.

Een kerstpunch mag eigenlijk niet ontbreken bij het kerstdiner. Dit heerlijke drankje wordt vaak bij het traditionele kerstfeest genuttigd.

Dikwijls wordt voor een punch witte wijn gebruikt. Maar men geeft vaak de voorkeur aan rum, whisky of zelfs rosé. Voor een alcoholvrije punch volstaat (appel)cider of alcoholvrije wijn ook prima.

Voor de punch gebruik je verschillende fruitsoorten naar keuze. Je kan kiezen uit sinaasappel, kersen, aardbeien, bosbessen, framboos, appel, banaan, druiven, cranberry, perzik, peer, ananas en meer. Vers fruit is natuurlijk het lekkerst, maar niet alles is altijd vers te krijgen. Een andere optie is dan kiezen voor blikfruit. Verse aardbeien en kersen zijn meestal moeilijk te vinden tegen het eind van het jaar. Maar vaak heb je in het vriesvak bij de supermarkt ingevroren frambozen, bosbessen, cranberry's en deze kun je heel goed gebruiken.

Hetzelfde geldt voor een ananas, deze fruitsoort zie je niet zo vaak in de winter en dan moet je genoegen nemen met ananas uit blik. Maar als je deze vers kunt krijgen, smaakt de punch veel lekkerder.

Het recept voor een lekkere kerstpunch is heel simpel. Het fruit dat je wil gebruiken maak je schoon. Als het fruit uit het vriesvak komt, dan laat je deze in de koelkast even ontdooien. Fruit zoals banaan, appel en peer kun je het best even besprenkelen met wat citroensap om (bruine) verkleuring te voorkomen. Sinaasappels en mandarijnen kun je het best schillen en ontdoen van de velletjes.

Doe al het fruit in een grote schaal, doe er een paar kaneelstokjes in en schenk er een paar eetlepels agavestroop (of palmsuiker) overheen. Alles even losjes mengen en dan vervolgens de alcoholvrije witte wijn er overheen schenken, dit zet je voor een paar uur in de koeling. Bij het serveren kun je nog schijfjes limoen in de bowl doen en wat (appel)cider erbij schenken, voor de bubbels. Een heerlijke alcoholvrije likeur, dus genieten maar!

De punch is een drank die in de 18e eeuw in India is ontstaan. Het was een mengsel dat bestond uit water, suiker, thee, citroen en een alcoholdrankje. In de tijd van de Britse bezetting in India is dit drankje via de Britse Oost-Indische Compagnie in Engeland terecht gekomen. Het woord punch is dan ook afgeleid van het Hindi woord panch, dat 5 betekent, vanwege de 5 ingrediënten in het drankje. Een kerstpunch is een heerlijk aperitiefje en zeker een geliefd drankje tijdens de feestdagen!


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Twee wijze spreuken

Geschreven door Angel op 27 12 2013. Aantal keer gelezen: 1154.

Wist je dat er in de Bijbel naast verhalen ook wijze spreuken staan? Misschien kennen een aantal mensen onder ons wel het Bijbelboek: ‘Spreuken’. Ik zou iedereen willen aanmoedigen, of je nu gelovig ben of niet, om hier eens kennis van te nemen.



Lees meer...

De kerstborrel

Geschreven door Angel op 30 12 2013. Aantal keer gelezen: 1076.

Het is bijna kerst. En ja, dat betekent op het werk, tijd voor de kerstborrels. Is het onder werktijd? Dan ben je min of meer verplicht te komen. Valt een kerstborrel buiten werktijd? Dan is het aan jou de keuze om te gaan of niet.



Lees meer...

Top van de dag:

Verschillende… 5 uur geleden
Zoekterm: soorten loempias

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring