Ga naar de bovenkant van de pagina

Wat is er mis met appelstroop?

Geschreven door Gladys1980 op 24 07 2017. Aantal keer gelezen: 21. Permalink

Wat is er mis met appelstroop?

Categorieën: Gezondheid en Welzijn, Gezonde Voeding.

Appelstroop is heerlijk als broodbeleg en wordt ook sinds lange tijd aangemerkt als “gezond”. Appelstroop zou veel ijzer bevatten en een goed broodbeleg voor mensen die wat willen afvallen, zelfs mijn diëtist adviseert het. Maar het Voedingscentrum blijkt iets anders te zeggen…

 

Wat is appelstroop?

Appelstroop is een stroop die verkregen wordt door het laten indikken van het sap van appels. Eeuwen geleden werd er een ketel met appels op het vuur gezet. De appels kookten tot een dikke moes met een hoog natuurlijk suikergehalte. Hieruit werd de stroop geperst, zodat er een glad, zoet product overbleef.

Tegenwoordig gaat het maken van appelstroop meestal in fabrieken, al kun je het ook zelf maken. Maar er worden nu ook andere suikers toegevoegd, zodat onze huidige appelstroop vaak geen pure appelstroop meer is. De suikers die je tegenwoordig kunt tegenkomen in appelstroop zijn:

  • bietsuiker
  • citroensap
  • pectine (geleermiddel)
  • beetwortel (suikerbiet)
  • ijzerlactaat
  • glucosestroop

Door andere ingrediënten toe te voegen dan appel, zijn er minder appels nodig om een potje appelstroop te vullen, zodat de productiekosten minder zijn en er meer winst kan worden gemaakt.

Appelstroop van 100% appel

Gelukkig zijn er met de huidige trend naar gezondere voeding inmiddels ook appelstropen van 100% appel. Deze kun je bijvoorbeeld bij Albert Heijn vinden of bij natuurvoedingswinkels. Er zijn ook combinaties appel/perenstroop te vinden die alleen puur appel en puur peer bevatten.

Maar is appelstroop nu gezond of niet?

Om te kijken of ik voldoende vitaminen en mineralen binnen kreeg heb ik een paar maal een voedseldagboek op de website van het Voedingscentrum ingevuld. Tot mijn verbazing kreeg ik de waarschuwing dat mijn boterhammetje met appelstroop niet binnen de schijf van vijf valt. Ja, het volkorenboterhammetje wel, maar de appelstroop niet: veel te veel suiker!

Ik bleef er toch over nadenken. Mijn diëtist zegt dat het gezond is, het Voedingscentrum raadt het af. Tja, als er bietsuiker in zit, eet je natuurlijk gewoon suiker. Maar aan de andere kant, vruchtensuiker (ook afkomstig uit appel) is eigenlijk ook gewoon suiker. Mag dat dan niet?

Volgens mij is het boterhammetje appelstroop helemaal niet erg! Appelstroop bevat geen vet, en mijn 100% pure appelstroop bevat dan waarschijnlijk wel voor 50% aan vruchtensuikers, maar het is wel een natuurlijk product. En je lichaam heeft toch echt af en toe een beetje suiker nodig.

Waar het om gaat is dat je gewoon in balans bent. Eet niet meer calorieën dan dat je verbruikt en ga bewust om met je voeding. Een boterhammetje appelstroop past daar prima bij!

 


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Er zijn nog geen ervaringsverhalen bij dit artikel geschreven.

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring