Ga naar de bovenkant van de pagina

Speklapjes: modern klaargemaakt, ouderwets lekker

Geschreven door Avanti op 02 04 2012. Aantal keer gelezen: 27339. Permalink

Categorieën: Eten en Drinken, Producten.

Vroeger stonden er altijd één keer per week speklapjes op het menu. Speklap is een goedkope vleessoort, en heel smakelijk. Maar helaas is het ook een erg vette vleessoort en daar proberen we tegenwoordig een beetje voorzichtig mee te zijn. Gelukkig zijn speklapjes, op een moderne manier klaargemaakt, veel minder vet en kunnen ze best een keertje op het menu.

In de supermarkt vind je tegenwoordig speklapjes met en zonder zwoerd en speklapjes á la minuut wat staat voor hele dunne lapjes die snel klaar zijn. Ook kun je kant en klaar gekruide en gemarineerde speklapjes kopen. Ik doe het kruiden en marineren liever zelf, omdat ik de kant en klare producten te zout vind.

Vroeger werden speklapjes in een pan gelegd waar ook al boter of margarine in gesmolten was. Omdat spek bij het bakken vet verliest lagen de lapjes dus al snel als het ware te dobberen in een pan vol vet. Daar houden we tegenwoordig niet meer zo van.

Maar het kan ook anders. Mijn slager gaf mij de tip om de speklapjes in de tefalpan te leggen met alleen een scheut water erbij. De lapjes worden dan niet meteen bruin, maar wel gaar (grijs van kleur) en ze bakken niet aan. Als ze gaar zijn, is het water verdwenen en komt het spekvet vrij, waarin de lapjes dan lekker bruin bakken. Op die manier heb je dus alleen het vet uit de lapjes en dat scheelt al een stuk. Kruiden doe je als de lapjes liggen te bakken in hun eigen vet. Ik vind het heerlijk om geen kruiden of zout toe te voegen, maar op het allerlaatst een scheutje zoete ketjap.

Ook lekker zijn speklapjes van de barbecue. Het nadeel vind ik dat het vet uit de lapjes druipt en kan verbranden, daarom maak ik mijn gegrillde speklapjes liefst onder de grill of op mijn grillpan. Voor het grillen vind ik de lapjes zonder zwoerd het fijnst. Die met zwoerd trekken krom maar dat kun je voorkomen door de zwoerd hier en daar in te snijden of te knippen.

De minuten speklapjes heb ik nog niet geprobeerd en ik vraag me af welke bereiding het best zal zijn voor zulke dunne lapjes. Ik moet ze toch eens proberen, want de verpakking zal wel een suggestie voor het klaarmaken hebben.

Speklapjes zijn heel goed geschikt om te marineren. Ik vind het heel handig om een kleine opening te maken in de verpakking en daardoor de marinade toe te voegen. Ik stop dan het hele pak in een plastic zak en schud de hele zaak even flink zodat de marinade goed over het spek verdeeld is. Dan zet ik het een nachtje in de koelkast en als ik in de koelkast moet zijn, schud ik meteen de speklapjes weer een keer. En het enige wat zo vies en vet wordt, is de verpakking van het spek.

Ik vind speklapjes het lekkerst als ze gemarineerd zijn in zoete ketjap met een beetje citroensap. Maar olijfolie, zout, peper, knoflook wat balsamicoazijn is ook lekker. Speklapjes kunnen best wat kruiden gebruiken. Erg lekker zijn kerriepoeder en ook paprikapoeder doet het goed bij speklapjes. Wat mij betreft mag een beetje pit in de vorm van chillipepers ook.

Speklapjes op een moderne manier mag ik bij ons thuis best af en toe serveren.


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Er zijn nog geen ervaringsverhalen bij dit artikel geschreven.

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring