Ga naar de bovenkant van de pagina

Knapperige chips maken van boerenkool

Geschreven door Gladys1980 op 22 09 2016. Aantal keer gelezen: 115. Permalink

Knapperige chips maken van boerenkool

Categorieën: Eten en Drinken, Recepten.

Het laatste waar je aan zou denken bij het woord chips is wel boerenkool. Want hoe kun je die groene, sappige boerenkoolblaadjes nu omtoveren tot heerlijk knapperige chipjes? Ja, het kan echt! Hieronder leg ik uit hoe.

 

Gezonde en ongezonde chips

Wij Nederlanders zijn dol op chips. Het schap voor deze lekkere zoute snacks is in de supermarkten ook heel erg uitgebreid. Allerlei soorten, vormen en smaken chips. Maar deze chips zijn niet gezond. Meestal gemaakt van aardappel of mais bevatten deze chips veel koolhydraten en door de wijze van bereiden ook nog eens veel vet. Chips zijn echte dikmakers.

Gezondere chips zijn ook verkrijgbaar, de zogenaamde groentechips. Deze zijn gemaakt van o.a. pastinaak, wortel en rode biet. Nog steeds groenten met een hoog gehalte aan suikers en koolhydraten en ook nog steeds gefrituurd in hetzelfde vet als gewone chips. Ook niet heel erg gezond.

Maar onlangs zag ik in het schap met bio-producten in de supermarkt boerenkoolchips liggen. Dat wekte mijn interesse, maar het kleine zakje koste wel € 3,49 voor 40 gram! Dat is wel € 87,00 per kilo! Wauw, dat moet toch goedkoper kunnen, dacht ik! Ik heb deze dure zakjes boerenkoolchips maar laten liggen en ben op zoek gegaan naar recepten op internet. En die vond ik!

Zelf boerenkoolchips maken

Op internet vond ik meerdere beschrijvingen van hoe je zelf boerenkoolchips kunt maken. En het ziet er nog vrij eenvoudig uit ook.

Wat heb je nodig?

  • Een struik verse boerenkool
  • Een eetlepel olijfolie
  • Een halve theelepel zout
  • Een halve theelepel peper of andere kruiden
  • Een oven

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 170 graden celsius.
  • Was de boerenkool in een teiltje met koud water, zodat het zand verwijderd wordt. Neem de boerenkool uit het water en snijd de bladeren langs de zijkanten van de steel af, zodat je alleen het zachtere groen overhoudt.
  • Snijd de boerenkool in stukken ter grootte van chips.
  • Laat de boerenkoolbladeren goed drogen
  • Besprenkel de bladeren met de olie, zout en peper en hussel goed door, zodat de olie goed verdeeld wordt.
  • Bedek een bakplaat met een stukje bakpapier en schuif deze in de oven.
  • Spreid de boerenkoolbladeren in 1 laag over een ovenrek en schuif het rek boven de bakplaat in de oven. Zo wordt eventueel lekkende olie opgevangen op het bakpapiertje op de bakplaat.
  • Bak de boerenkoolchips in 11-12 minuten tot ze knapperig en een beetje bruin zijn.
  • Laat de chips afkoelen en eten maar!
  • In een luchtdicht afsluitbare doos kun je de boerenkoolchips tot 3 dagen bewaren.

Je kunt in plaats van peper ook andere kruiden gebruiken, zoals knoflookpoeder, chilivlokken of gemalen komijn. Ook als je andere kruiden lekker vindt, kun je hier heerlijk mee variëren.

Eet smakelijk!

 


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Er zijn nog geen ervaringsverhalen bij dit artikel geschreven.

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring